NA24.no

Sjekk prisen de kranglet om

Sist oppdatert:
Spekulasjonene går høyt om hva Kjell Inge Røkke forlangte og hva Eivind Reiten ville betale.

NA24 har tidligere avslørt hva Reiten fortalte Røkke den avgjørende datoen 19. desember. Dette var dagen etter at Hydro-sjef Eivind Reiten og Statoil-sjef Helge Lund annonserte sitt mye omtalte fusjonsforslag.

NA24 - din næringslivsavis

Kranglet om milliarder
Siden det ble kjent at Reiten mente at prisen for Aker Kværner-posten var for dyr, har spekulasjonene gått i finansmarkedene. I Hydro og Aker-miljøet ønsker man ikke å kommentere hva slags prising som ble satt på Aker Kværner.

De heteste spekulasjonene skal gå på at Røkke forlangte 900 kroner pr. aksje for Aker Kværner. Dette ville priset hele Aker Kværner-konsernet til 49,52 milliarder kroner.

Etter det NA24 forstår skal ikke Hydro og Reiten ha ønsket å strekke seg lenger enn 10 til 15 prosent under prisforlangende til Røkke. Med en pris på Aker Kværner på 800 kroner pr. aksje, ville dette priset Aker Kværner til 44 milliarder kroner.

Hvis Røkkes plan var å selge ut 25 prosent av Aker Kværner, betyr dette at Reiten ville betale 1,38 milliarder kroner mindre enn det Røkke forlangte.

Røkke presset knallhardt for å få til en avtale, men den gikk i vasken. Dette førte til at Røkke solgte ut 10 prosent av Aker Kværner til 660 kroner pr. aksje, noe som priset hele selskapet til 36,32 milliarder kroner. Dagens pris på selskapet er 38,19 milliarder kroner.

Reitens to punkter
NA24 har tidligere skrevet at det skal ha vært to punkter i Reitens begrunnelse for bruddet.

Reiten mente at prisen Røkke forlangte for å gi Hydro tilgang til eiersiden i Aker Kværner var for høy. Dette var imidlertid ikke den eneste begrunnelsen.

Reiten skal også ha hatt et politisk argument, som gikk på at trekantfusjonen mellom Statoil, Hydro og Aker Kværner, ville få enkelte politikere til å reagere. De ville rett og slett mene at makten i en svært viktig del av norsk næringsliv ville bli for sammensveiset.

Iskald front
Kjell Inge Røkke skal ha blitt meget irritert da Reiten lukket døren for ham. Dette førte til at den kjente industrimannen ringte rundt til de ledende stortingspolitikerne, for å true med at selskapet hans kan havne på utenlandske hender.

I Hydro-systemet vil man ikke ha skylden hvis Røkke selger Aker Kværner til utenlandske eller russiske interessenter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere