*Nettavisen* Økonomi.

Sjekk skatten på tirsdag

Foto: Paul Weaver (Paul Weaver - Nettavisen)

17.03.13 21:32

580.000 nordmenn kan sjekke den foreløpige skatteberegningen tirsdag 19. mars.

De 3,9 millioner andre må vente på selvangivelsen til etter påske

Tirsdag 19. mars får 580 000 skattytere, som selv aktivt har registrert seg som elektronisk bruker (e-bruker), selvangivelsen i Altinn. Alle andre lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende må vente til etter påske for å se selvangivelsen i Altinn og få den på papir. Det melder Skatteetaten fredag.

For første gang får de som selv har valgt å motta selvangivelsen og skatteoppgjøret elektronisk selvangivelsen i Altinn før alle andre. 580 000 personer registrerte seg som e-brukere hos Skatteetaten før fristen gikk ut 1. mars.

3,9 millioner innbyggere, som ikke selv har samtykket i å være e-bruker, får selvangivelsen i Altinn først 2. april. Da starter også utsending av selvangivelsen på papir.

Har oppfordret folk til å bli e-bruker
De siste månedene har Skatteetaten gjennom kampanje- og kommunikasjonstiltak oppfordret innbyggerne til å bli e-brukere. Elektronisk kommunikasjon gir et riktigere og raskere skatteoppgjør.

- Til tross for at svært mange nordmenn er aktive brukere av nettbank, sosiale medier og andre internettjenester har vi ikke nådd frem med budskapet vårt om at folk som registrerer seg som e-bruker kan kommunisere med oss og få alle våre tjenester elektronisk. Jeg er likevel helt sikker på at svært mange innbyggere kommer til å registrere seg som elektroniske brukere før neste selvangivelse, sier skattedirektør Svein Kristensen.

Mange fordeler for e-brukere
Skattytere som har gitt sitt samtykke til elektronisk dialog vil ikke få tilsendt selvangivelsen på papir. Hver gang Skatteetaten sender et elektronisk brev blir man varslet med sms eller e-post. Man får også et eget elektronisk arkiv i Altinn. I tillegg får e-brukere også raskere svar på en sak eller henvendelse til Skatteetaten.

- I år får de som leverer selvangivelsen på papir ikke et tidlig skatteoppgjør i juni, men må vente til tidligst 7. august for å få skatteoppgjøret sitt. Det er fordi det vil ta lengre tid å behandle selvangivelser på papir enn de som er levert elektronisk eller med merknader. Elektronisk kommunikasjon skal være hovedregelen for dialogen mellom oss og innbyggerne slik regjeringen ønsker, sier Kristensen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.