Sjekk Spetalens kraftsalve

Foto: Aas, Erlend (Scanpix)

Spetalen går hardt ut i mot oljeskeptikerne

31.08.11 21:46

Det var en opplagt Øystein Stray Spetalen som deltok på Paretos oljeseminar onsdag. I et intervju som gikk på beste sendetid hos NRK, gikk Spetalen hardt ut i mot de som tror verden er i ferd med å gå tom for olje.

- De som tror verden går tom for olje er de samme folkene som trodde at verdens skulle gå tom for stein i steinalderen, sa den kjente investoren.

«Peak oil»
Det har gjentatte ganger det siste året vært diskusjon om verdens oljeproduksjon har nådd toppen. Både i 2002 og 2008 mente oljeskeptikerne at oljeproduksjonen var over toppen, men stadige nye funn har ført til at topp-punktet til skeptikerne har blitt skjøvet på.

Tanken for den de som tror at verdens oljeproduksjon har nådd toppen, også kalt «peak oil», er at verden vil få et akutt energiproblem og at oljeprisen vil gå i taket.

Store funn
Skeptikerne mener at situasjonen er verre i Norge. De siste gigantfunnene i Nordsjøen har imidlertid fått tilbake optimismen på at Norge kan forlenge oljealderen lenger enn tidligere antatt.

Tidligere i august meldte ansvarshaver Statoil, at 6/2-8 ”Aldous” og 16/2-6 ”Avaldsnes være det størstet oljefunnet som er gjort på norsk sokkel siden 1980-tallet og det største som er gjort til havs i verden i år. Dette fikk assisterende oljedirektør Johannes Kjøde i Oljedirektoratet til å rykke ut med å si at det er en myte at oljealderen er på hell.

- Oljedirektoratets prognoser for petroleumsproduksjonen strekker seg forbi 2050 og vi står foran mange år med et høyt aktivitetsnivå. Dette er fortsatt en næring for framtiden. Det er derfor viktig at ungdom utfordres til å ta utdanninger som kvalifiserer for olje- og gassindustrien – den mest verdiskapende og spennende virksomheten vi har, sa han.

Også på Paretos oljekonferanse var optimimen tilbake i oljeindustrien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.