Sjekker ikke om de selger straffedømte

Foto: Magnus Brøyn

- Vi jobber kontinuerlig med forbedringsprosesser, bedyrer Visma.

Ifølge Dagens Næringsliv (DN) fikk Aschehoug levert en tidligere straffedømt regnskapsmedarbeider av Visma Personnel. Før hun kom til Aschehoug hadde kvinnen (48) blitt dømt seks ganger for «økonomiske forbrytelser».

Kvinnen ble fast ansatt i Aschehougs regnskapsavdeling 6. desember 2011, etter at hun hadde begynt å underslå penger også her.

I fjor ble hun dømt til åtte måneders fengsel, hvorav tre ble gjort betinget med en prøvetid på to år, for 17 tilfeller av grov utroskap på 671.374 kroner.

Visma visste ikke at personen de fant var tidligere straffet. De sjekker heller ikke kandidatenes bakgrunn.

- Vi visste ikke at personen var straffedømt, og vi har ingen hjemmel for å be om vandelsattest (politiattest) i denne type stilling, sier Aase Settevik, kommuikasjonssjef hos Visma, til Nettavisen NA24.

- Hvilke rutiner har Visma når dere sjekker bakgrunnen på vikarene dere leier ut?

- Potensielle kandidater intervjues av våre konsulenter, og det sjekkes alltid minst to referanser og fortrinnsvis fra de siste arbeidsgiverne. I tillegg ettersøkes eventuell informasjon tilgjengelig på nett, sier Settevik.

- Vil Visma endre rutinene etter dette?

- Vi jobber kontinuerlig med forbedringsprosesser. Det å oppnå kvalitetssertifiseringer og gjennomgå regelmessige revisjoner for å beholde disse krever stort fokus i det daglige arbeidet.

- Kan stole på oss
Visma er et konsern med 5.600 ansatte og virksomhet i 12 land. Det er hele 340.000 personer og selskaper som benytter seg av Visma sine mange tjenester.

- Kan kundene stole på Visma?

- Ja. Visma Personnel er ISO 9001 sertifisert og dette betyr at vi har kvalitetssikrede rutiner. I tillegg er flere av våre konsulenter DNV-sertifiserte rekrutterer. Visma Personnel bestreber seg på å levere høy kvalitet til sine kunder og har gjennom alle år hatt høy score på kundetilfredshet.

På spørsmål om hvordan Visma vil forholde seg til et eventuelt søksmål fra Aschehoug sier Settevik følgende:

- Aschehoug informerte oss om saken da medarbeideren, som da var fast ansatt hos Aschehoug, ble anmeldt.

Saken om kvinnen dukket opp etter at en av forlagets toppsjefer ble tatt for pengejuks.

Sjefen anmeldt
Onsdag denne uken politianmeldte Aschehoug tidligere finansdirektør Marius Schatvet, som måtte gå på dagen rett før jul.

Mislighetene går tilbake til 2010 og beløper seg til om lag 4,4 millioner kroner.

- I tillegg til dette beløpet, kommer ytterligere én million han urettmessig forsøkte å overføre til en konto han disponerte, sa forlagssjef Mads Nygaard i en melding.

Det var i forbindelse med den siste transaksjonen at forholdet ble oppdaget den 20. desember i fjor - og Schatvet gikk på dagen og samtidig trakk seg fra alle styreverv.

- Mislighetene er gjennomgående utført ved konstruert dokumentasjon i form av fiktive avtaler og forfalskede signaturer, samt misbruk av Schatvets prokura (fullmakt) i selskapet, sier Nygaard.

Nettavisen NA24var i kontakt med Schatvets forsvarer, Anne Christine D. Stoltz:

- Hva er Schatvets kommentar til anmeldelsen?

- Bare at beløpet er i tråd med egen innrømmelse, sa forsvareren til Nettavisen NA24.

Det er kjent at Schatvet har sagt at han vil gjøre opp for seg økonomisk.

Mads Nygaard har ikke svart på Nettavisen NA24s henvendelse

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.