*Nettavisen* Økonomi.

Sjekker ikke utenlandske sjåførers lønn

Illustrasjonsbilde: Vogntog på vinterføre. Foto: Lasse Jangås (Nordlys)

Siden 1. juli har utenlandske sjåfører som kjører transport internt i Norge hatt krav på norsk lønn. Men ingen sjekker om de faktisk får det.

22.10.15 04:16

Å drive transportvirksomhet internt i et annet land enn der selskapet holder til, såkalt kabotasje, er i utgangspunktet forbudt, men EU tillater det med visse begrensninger. I sommer ble de norske tariffavtalene allmenngjort, noe som betyr at de også gjelder utenlandske sjåfører som kjører kabotasje i Norge.

Det er Arbeidstilsynet som skal sjekke at avtalene blir etterlevd, men så langt har de ikke gjennomført en eneste kontroll, bekrefter tilsynet overfor ABC Nyheter.

Norges Lastebileierforbund var for allmenngjøring, fordi det ville begrense de utenlandske operatørenes mulighet til å utkonkurrere norske bedrifter.

– Vi var for, forutsatt at det ble etablert systemer som gjør forskriften mulig å håndheve og kontrollere, sier forbundets generalsekretær Geir A. Mo.

– Forskriften er imidlertid vanskelig å kontrollere, og foreløpig er den nok dessverre ikke effektiv.

Den største utfordringen for næringen er ifølge Mo de useriøse aktørene med dårlig teknisk standard, brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelser og andre regler.

– Disse bryter også kabotasjeregelverket og allmenngjøringsforskriften. De kjører rett og slett ulovlig, sier Mo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag