Gå til sidens hovedinnhold

Sjokkavgang: XXL-sjefen slutter etter under to måneder

XXLs toppsjef Ulf Bjerknes gir seg samtidig som XXL legger frem en gigantisk Black Friday-smell.

Ulf Bjerknes, toppsjef i XXL, slutter i jobben under to måneder etter at det ble kjent at han tok over sjefstolen hos Norges største sportskonsern.

Selskapet detonerte den gigantiske bomben i en børsmelding tirsdag ettermiddag, der de samtidig meldte om svært svake resultater i anledning Black Friday.

Selskapet varsler nå i tillegg en gigantisk resultatsmell (se nederste avsnitt i saken).

Les også: Den nye XXL-sjefen vurderer å legge ned butikker

Tidemandsen inn

Ulf Bjerknes begynte i sportsutstyrskjeden i februar, og ble utnevnt som toppsjef i oktober, da han overtok etter langvarig konsernsjef Fredrik Steenbuch.

I en tekstmelding understreker Bjerknes at avgangen ikke skyldes de svake resultatene til XXL og viser til en melding han har lagt ut på Facebook.

Der sier han at han går av jobben frivillig og "absolutt uten drama". Grunnen er simpelthen at en annen i selskapet ifølge Bjerknes selv var bedre egnet til å gjøre jobben hans.

Den personen er ingen ringere enn Øivind Tidemandsen, XXLs gründer og største eier. Tidemandsen er en legende i varehandelen og står ved siden av XXL bak selskaper som Power og Home & Cottage. Han bygde dessuten opp Elkjøp til å være Norges ledende elektronikkselskap.

- For en uke siden sa jeg til Øivind at etter min mening burde han ta 100 prosent kontroll, med tanke på at han er største aksjonær i XXL og har evner som passer bedre for utfordringene våre enn noen. Etter å ha diskutert det noen dager, ble vi enig om at det var den beste løsningen for XXL, skriver Bjerknes i posten.

Les også: XXL-sjefen går av

Inneforstått

Tolle Grøterud (40), som overtar som midlertidig konsernsjef, bekrefter at avgangen ikke skyldes de svake resultatene, men et spørsmål om rollefordeling.

- Da Ulf begynte som sjef hos oss, var det inneforstått at Øivind skulle ha en operasjonell rolle. Det utviklet seg raskt til at Øivind ble mer delaktig og rollen til Ulf ble endret. Da kom vi til en felles forståelse om at det er Øivind som skal være ved roret, sier Grøterud til Nettavisen.

I den nye modellen vil Tidemandsen, som en slags driftsdirektør, har ansvaret for driften av selskapet, men konsernsjefen tar seg av andre oppgaver, som butikk- og kampanjestrategi.

- Er du aktuell som kandidat til toppverket på permanent basis?

- Det får vi se på. Nå skal jeg og Øivind jobbe sammen og så ser vi hvordan dette går, sier Grøterud.

Black Friday-smell

Sportsgiganten opplyser samtidig at høsten ikke har gått etter planen.

Salgsvolumene har vært mye svakere i perioden før og etter Black Friday og det som kalles "Black Week", ettersom store deler av salget ble konsentert rundt denne perioden.

De opplyser at salgskampanjene skal ha vært kjørt for aggressivt. Det har ført til at XXL har solgt varer med tap.

- Vi dro på for hardt for å vinne kampen mot konkurrentene og det straffet seg. Salgstallene våre er gode, men vi har svak lønnsomhet, sier Grøterud.

Det har ført til at selskapet har mye lavere marginer på varene de selger.

- XXL har vært for aggressiv med prisavslag og ikke justert og fulgt opp prisstrategien i god nok grad, spesielt i Norge. Dessverre varte dette for lenge uten at man gjorde endringer, noe som gikk ut over bruttomarginen i desember også, sier selskapet i en melding.

Selskapet varsler nå et bruttoresultat (ebitda) på 530 til 560 millioner kroner, mot 828 millioner kroner i fjor. Selskapet venter samtidig en omsetning på 9,4 milliarder kroner, mot 8,7 milliarder i fjor.

Som følge av de svake resultatene, måtte selskapet også fra dispensasjon fra lånebetingelsene sine.

Selskapet kan dermed trolig vendte seg en real trøkk når Oslo Børs åpner i morgen.

Les også

Øivind Tidemandsen tror det er to typer butikkjeder som vil dø

Kommentarer til denne saken