Unge klarer ikke å svare på enkle spørsmål om rente, viser fersk undersøkelse gjennomført av YouGov for Luksusfelllen.

- Mest hårreisende er det at hele 25 prosent av studentene tror at boliglån og studielån har høyere rente enn kredittkort, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl til Nettavisen.

Les: - Dette er ny rekord i «Luksusfellen»

Undersøkelsen avslørte blant annet:

* Flertallet (57%) i alderen 18-34 år vet ikke forskjellen på nominell og effektiv rente, viser undersøkelsen. Blant studenter er det hele 70 prosent som ikke vet dette.

* I befolkningen totalt er det 36 prosent som ikke vet forskjellen på nominell og effektiv rente. Her ser vi at kunnskapen stiger med alderen.

Les: Menn kan mest om penger, men på ett område blir de slått av kvinner

* Kun halvparten av studentene vet konsekvensene ved å få en betalingsanmerkning. 10 prosent tror at det fører til at de blir nektet bankkort, 13 prosent tror at de med en betalingsanmerkning ikke får lov å foreta kredittkjøp på fem år og fem prosent mener at det ikke har noen konsekvenser.

* Hele 57 prosent i alderen 18-34 år vet ikke forskjellen på effektiv rente, blant studentene er det 70 prosent som ikke vet dette. Mest hårreisende er det at 25 prosent av studentene tror at boliglån og studielån har høyere rente enn kredittkort.

Les: Slik unngår du pengekrangelen med barna

Mangelfull opplæring

- Dette er sjokkerende, men ikke overraskende. Her ser vi resultatet av at unge ikke lærer mer om privatøkonomi på skolen, - da blir kompetansen lav!, sier Sandmæl.

Hun peker på at grunnleggende kunnskap om renter er en essensiell del av voksentilværelsen.

Les: Finanstilsynet vil gjøre det vanskeligere å få boliglån

- At unge ikke kan svare på enkle spørsmål om rente er grunn til bekymring. Dette betyr at de ikke har verktøyene de trenger til den dagen de skal søke om boliglån, få kredittkort eller søke om forbrukslån.

Det er enorm forskjell på et studielån og kredittkortlån med tanke på renten. Mens studielån har en rente på under to prosent kan kredittkortene ha renter på opp til 30 prosent dersom du ikke klarer å betale i tide.

Les: Luksusfellen: Tok opp lån med 414 prosent effektiv rente

- Det kan bli et stygt fall hvis en student skulle velge å bruke kredittkort for å finansiere studietiden fordi de tror det har lavere rente.

Vet ikke forskjell på nominell og effektiv rente

Blant befolkningen er det hele 36 prosent som ikke vet forskjellen på nominell og effektiv rente.

- Disse risikerer å havne i rentefloka når prislappen på lånet blir høyere enn de hadde regnet med.

Les: - Ikke la deg friste av svinedyr bankfelle

Hva er forskjellen på nominell og effektiv rente?

- Nominell rente er alltid den renten som står med «stor skrift», men denne inneholder ikke kostnader som for eksempel etablerings- og månedlige gebyrer. For å få oversikt over hva du faktisk ender opp med å betale må man se på det med «liten skrift», nemlig den effektive renten. Skal du ta opp lån bør du derfor aldri se på den nominelle renten, men den effektive, understreker Sandmæl.

Les: - Eksplosiv økning i forbrukslån

Hun oppfordrer alle potensielle låntakere tenke nøye gjennom om lånet er verdt pengene for å kunne kjøpe det du ønsker deg.

Eksempel forbrukslån:

Lån: 100.000 kroner

Nedbetalingstid: 5 år

Nominell rente: 16,20%

Effektiv rente: 18,49%

Renter: 49.400 kroner

- I disse uker er det foreldremøter og jeg oppfordrer alle foreldre til å be sin skole ta i bruk «Lærepenger», et gratis undervisningsverktøy som skal lære barna sunt pengevett, sier Sandmæl.