*Nettavisen* Økonomi.

Sjokkert over skattetall

Foto: Øyvind Ludt (Nettavisen)

Flere hundre har meldt fra om skjulte formuer i utlandet.

01.02.10 15:05

Skatt Øst offentliggjorde mandag nye tall for nordmenns innrapportering av skjulte formuer i utlandet.

Tallene gleder og sjokkerer på samme tid.

- Ved utgangen av fjoråret hadde nordmenn rapportert inn skjulte formuer for 1,7 milliarder kroner for skatteåret 2009. Det endelige tallet vil trolig havne på cirka 2,5 milliarder kroner, sier Jan-Egil Kristiansen, leder for Skattekrim øst, til Nettavisen.

Skatt Øst, som dekker Oslo, Akershus og flere sentrale østlandskommuner, opplyser at 385 personer har meldt fra om skjulte formuer i utlandet.

- Vi har fått rekordmange saker i 2009, bare i desember hele 35 nye saker. Til sammenligning fikk vi inn fire saker i desember 2008, sier Kristiansen.

Økt oppmerksomhet
Han tror den kraftige økningen skyldes økt oppmerksomheten om skatteparadisene, og skjulte formuer og inntekter i utlandet.

I tillegg har skatteamnestiet fått en ny vår. Stadig flere ser fordelen ved å benytte seg av det, sier han.

- Du sier ny vår?

- Ja, skatteamnestiet er noe som har eksistert i norsk lovgivning i mange år. Men det var først etter Ditlev-Simonsen saken i 2007 at ordningen virkelig har blitt kjent og populær, sier Kristiansen.

I 2007, midt under kommunevalgkampen, ble det avslørt at familien til Oslos daværende ordfører Per Ditlev-Simonsen hadde flere hemmelige konti i Sveits, som ble kalt «tanter i Sveits».

I ettertid innrømmet både ordføreren og hans to barn at de hadde henholdsvis 1,5 millioner kroner og 750.000 kroner på kontoene, og med det økte fokuset på norske formuer i utlandet.

Les mer: Ditlev-Simonsen trekker seg

Store beløp

For 253 av 385 saker innmeldt til Skatt Øst, utgjør unndratt formue nærmere 1,7 milliarder kroner.

- Dersom beløpene i de resterende 132 sakene er på samme nivå, havner totalbeløpet på cirka 2,5 milliarder kroner, sier Kristiansen.

For å få skatteamnesti må skattyter frivillig på eget initiativ melde fra til skattekontoret om ikke oppgitte beløp i tidligere selvangivelser.

Straffeskatt på opptil 60 prosent
Amnestiet innebærer at man slipper å betale tilleggsskatt som kan utgjøre 60 prosent.

- Skatten man skulle betalt, og renter, må også betales. Skatt og renter kan beregnes ti år tilbake i tid. Hovedvilkåret for å komme inn under regelen, er at rettingen ikke er fremkalt ved kontrolltiltak fra skattemyndighetene, sier Kristiansen.

Stor risiko ved å skjule midler i utlandet

Norge har 2009 inngått åtte nye avtaler med land som tidligere har hemmeligholdt skatteopplysninger for norske myndigheter, og ytterligere syv avtaler signeres i løpet av de to neste månedene.

- Målet er å inngå slike avtaler med alle de 38 statene som har avgitt erklæring til OECD om at de er villige til å inngå en avtale om informasjonsutveksling, opplyser Kristiansen.

Norske skattemyndigheter prioriterer nå sterkt kontroll av skjulte verdier i utlandet, og har allerede mange saker med tilknytning til skatteparadiser.

- Risikoen ved å skjule midler i utlandet er derfor større enn tidligere. Det kan få store konsekvenser når man blir tatt, og det kan bli fryktelig dyrt. I tillegg til skattekravet for inntil ti år tilbake i tid, kan det ilegges 60 prosent tilleggsskatt, eventuelt at saken anmeldes til politiet. Grovt skattesvik kan straffes med inntil seks års fengsel, sier Kristiansen.

- Er du overrasket over antall nordmenn, og beløpene, som gjemmes for beskatning?

- Ja, jeg må si jeg er sjokkert, men samtidig er det gledelig å se at skatteamnestiet nå blir så flittig brukt. Samtidig er jeg redd vi ennå bare ser toppen av isfjellet hva angår verdier som blir unndratt fra fellesskapet, sier Kristiansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.