*Nettavisen* Økonomi.

Sjømat Norge slakter regjeringens lakseforslag

UENIGE: Kampen mot lakselus er et sentralt punkt i forslaget til forvaltning av laksenæringen. Bransjen og myndighetene er imidlertid uenige om måten det skal gjøres på Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

- I stedet for økt matproduksjon og flere arbeidsplasser vil resultatet bli det motsatte, hevder Sjømat Norge.

Sjømat Norge slakter regjeringens forslag til forvaltning av laksenæringen, blant annet når det gjelder lakselus. Organisasjonen mener forslaget er så dårlig at det bør trekkes i sin helhet.

Det kommer fram i Sjømat Norges høringssvar , som ble offentliggjort onsdag.

Landets største sjømatorganisasjon støtter målsettingene om forutsigbar og bærekraftig vekst, et klarere regelverk og god kontroll på lakselus, men mener forslaget fra regjeringen ikke oppfyller intensjonene.

– Resultatet blir det motsatte

– Regjeringens foreslåtte vekstmodell for laksenæringen vil verken bidra til Stortingets føringer om et klarere regelverk, forutsigbarhet eller bedre lusekontroll. I stedet for økt matproduksjon og flere arbeidsplasser vil resultatet bli det motsatte, sier styreleder Inger-Marie Sperre i Sjømat Norge.

Organisasjonen ber om alternativer som kan bidra til miljømessig bærekraftig vekst i sjømatproduksjonen.

Kritiske til lakselus-beregning

I forslaget er det forekomsten av lakselus som skal bestemme om bedriftene tillates økt produksjon, uendret eller redusert produksjon. Med kompliserte matematiske modeller er planen å varsle luseforekomsten på villfisk fremover i tid, slik meteorologene forsøker å varsle kommende vær, påpeker Sjømat Norge.

– Det er åpenbart at dette er modeller som ikke finnes i dag. Usikkerheten er stor, og den kommer i tillegg til de usikkerhetsfaktorene som alltid følger med biologisk produksjon. Vi kan ikke akseptere at en milliardnæring som produserer 14 millioner måltider med laks hver dag, blir gjenstand for et storskala eksperiment, sier styreleder Sperre. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag