*Nettavisen* Økonomi.

Sju løfter fra de rødgrønne

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

- De går i samme fella som oss, sier Høyre-leder Erna Solberg.

04.08.09 15:29

SARAS TELT (Nettavisen): Statsminister Jens Stoltenberg, SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Liv Signe Navarsete presenterte tirsdag hovedkursen for fire nye år sammen i regjering.

Hvilket parti bør du stemme på? Ta Nettavisens store partitest her.

De syv verdivalgene er:
1. En satsning på næringslivet.
2. Mer kunnskap - nei til privatisering av skolen.
3. Ta hele landet i bruk.
4. God offentlig omsorg og helsetjenester.
5. Kamp for trygghet.
6. Kulturløft.
7. Klimakamp

Les mer om de syv punktene her (ekstern lenke)

- 12 milliarder tapt
- Disse 7 punktene er vi enige om. Når de borgerlige eksempelvis vil fjerne formuesskatten, betyr det 12 milliarder tapt til fellesskapet. Derfor vil ikke vi gi skattelette til de rikeste, tordnet Jens.

- Målet på om finanskrisen er løst, er ikke børsen, men arbeidsledigheten. Arbeid for alle er et annet hovedmål for oss. Et tredje sentralt mål, er at vi fortsatt skal markere oss tydelig i forhold til klima - i motsetning til Frp, fortsatte han.

Støtter Jens
SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Liv Signe Navarsete slo fast at de vil vinne valget med Jens og advarte mot konsekvensene av en mørkeblå kurs.

- Tenke seg til at Per Sandberg skal på klimamøte i København i stedet for Erik Solheim. Siv vil jo vente til etter valget med å røpe deres klimaplan, sa Kristin - og ble lattermild da hun måtte svare på hva som kunne bli resultatet av en regjering uten SV.

- Det er absolutt en grunn til å stemme på oss!

Må omfordele
- Vi ønsker å omfordele ytterligere, sa statsminister Jens Stoltenberg - men det er ikke aktuelt å endre skatte- og avgiftsnivået.

- Det er Ap og Sp enige om!

Til det kommenterte Halvorsen at selv om SVs landsmøte gikk inn for å øke skattene som en «sikkerhetsventil», trodde hun ikke dette ville bli aktuelt.

Høyre: - Selvgodt gjesp
Rett etter pressekonferansen tirsdag, inviterte Høyre-leder Erna Solberg til en lunsj for å kommentere deres syv punkt.

- Dette var et selvgodt gjesp, som en klar avskjedssøknad, var Høyre-lederens kommentar til seansen.

Så dro hun de fremmøtte med fire år tilbake:

- Ikke fornøyd med takknemlighet
- De rødgrønne virket like takknemlige som vi var for fire år siden. Men det er ikke takknemlighet velgerne vil ha, sa hun.

Høyre vil som kjent fjerne sommerens mye omtalte formuesskatt - og redusere skatten på alminnelig inntekt.

- Vi vil bruke avkastningen innenfor handlingsregelen i neste periode. Det vil gi 500 milliarder å bruke, forklarte Solberg - som svar på spørsmålet fra Stoltenberg om hvordan tapt inntekt fra formuesskatten skulle kompenseres.

- Hun har rett
- Solberg har helt rett i sin sammenligning med Høyres ståsted for fire år siden, mente kommentatorene Arne Strand i Dagsavisen og Stein Kåre Kristiansen i TV 2.

- Her var det ikke mye nytt. De syv verdivalgene fra de rødgrønne representerer kun et minste felles multiplum, samtykket de.

Frp: - Desperate
Siv Jensen mener dagens pressekonferanse bærer preg av at landet har en regjering hvor uenigheten er større enn enigheten.

– Dette var sørgelige greier. Her var det ikke noe nytt. Dagens pressekonferanse virket mer som et rent PR-opplegg fra en regjering som desperat kjemper for å beholde maktena, enn en regjering som virkelig ønsker å ta tak i viktige utfordringer som økende ledighet, krisen i eldreomsorgen, økende helsekøer og dramatisk høy innvandring, sier FrPs leder Siv Jensen.

- Etter fire år med flertallsregjering hadde jeg forventet at de rødgrønne hadde ambisjoner og kom med noe mer konkret. Men her var det absolutt ingenting. Det vitner om at vi har en regjering hvor uenigheten er større enn enigheten, sier Jensen og viser til at regjeringen har vært uenige innenfor områder som skatte-, nærings- og miljøpolitikk.

SV først ut
Mandag ettermiddag lanserte SV kampanjesiden www.oppavsofaen.no i forbindelse med partiets valgkampkickoff på Økern i Oslo. På nettstedet kan du personalisere en tale for en bestemt person og så velge et tema Kristin Halvorsen skal tale om, før du sender av gårde en e-post med lenke til det som fremstår mer eller mindre som en personlig tale til mottakeren.

Les også: Se SV-Kristins taleautomat

- Jeg har lest inn 600 navn og 22 taler. De fleste navn skal være med, men du kan også velge sånt som «Hei søta» eller «Hei kjekken», sa Halvorsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag