NA24.no

Skadet gassrør åpnes igjen

Foto: Statoil
Kvitebjørn er i gang etter å vært stengt i 9 måneder.

Kvitebjørn-feltet er nå satt i produksjon igjen etter å ha vært stengt i tre kvart år, tross rørledningsskaden.


NA24 - din næringslivsavis

Kvitebjørn skulle opprinnelig ha startet opp igjen i november i fjor, men en rutinemessig inspeksjon i fjor høst avdekket at gassrøret fra Kvitebjørn til Kollsnes er trukket ut av posisjon av et skipsanker, mens rørledningens vektkappe ble påført ytre skader.

Nærmere inspeksjoner førte til at gassrøret ble stengt ned mens ytterligere undersøkelser ble foretatt. Dette medførte at oppstart av produksjon på Kvitebjørn ble utsatt.

Kvitebjørn var i utgangspunktet stengt ned grunnet omfattende brønnoperasjoner. Skaden på rørledningen fikk i tillegg konsekvenser for gasseksporten fra Visund som også benytter rørledningen.

- Interne og eksterne fagmiljøer har gjennomført grundige beregninger og vurderinger og er samstemt om at røret har tilstrekkelig teknisk integritet og er kvalifisert for midlertidig drift. Petroleumstilsynet er blitt holdt løpende informert om arbeidet og konklusjonene, opplyser StatoilHydro.

Produksjonen på Kvitebjørn er derfor startet opp, og gass fra både Visund og Kvitebjørn transporteres nå til Kollsnes.

Reparasjonen av rørledningen er væravhengig og vil derfor bli gjennomført i sommerhalvåret.

Kvitebjørn stengte ned produksjonen i mai 2007 for å unngå videre trykkavlastning av reservoarene og dermed sikre forsvarlig boring av gjenstående brønner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere