*Nettavisen* Økonomi.

Skal ansette 150.000 kinesere

Butikkjeden Wal-Mart forbereder seg på en kommende shoppingfest i Kina og skal ansette 150.000 nye medarbeidere.

21.03.06 11:28

HOUSTON (NA24): Kina er allerede verdens fabrikk. I fremtiden blir landet kanskje også verdens shoppingsenter.

Den voldsomme økonomiske veksten i Kina gjør at landet er i ferd med å få en kjøpekraftig middelklasse. Vestlige handelsbedrifter som i stadig større grad har kjøpt kinesiske varer, vil nå også selge til kineserne.

Og det blir store dimensjoner over satsningene. Den amerikanske butikkjeden Wal-Mart planlegger å ansette 150.000 nye medarbeidere i Kina de neste fem årene, melder selskapet mandag.

Wal-Mart har allerede 56 store butikker i Kina med 30.000 ansatte, og vil åpne 20 nye i år.

Selskapet sliter imidlertid med å finne ansette med erfaring fra detaljhandel etter vestlig modell, og vil nå opprette en egen skole for å utdanne butikkpersonalet.

Wal-Mart har revolusjonert amerikansk detaljhandel med sine enorme butikker og knallhardt kostnadspress på leverandørene. Kritikerne vil også trekke frem lave lønninger og dårlige arbeidsvilkår, mens tilhengerne mener Wal-Mart har bidratt til å gi forbrukerne bedre og billigere varer.

Det er ikke bare Wal-Mart som satser i Kina. Andre internasjonale kjeder som britiske Tesco, tyske Metro og franske Carrefour er på plass og har store planer.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag