*Nettavisen* Økonomi.

Skal du ta ut penger til ferieturen? Det kan bli kostbart

Det kan lønne seg å ta ut valuta, først når du har kommet til ferielandet. Men husk da å bruke debetkort - ikke kredittkort. Foto: Rex/paul Brown

Velger du en minibank som tilhører en annen bank enn din egen, kan valutauttak bli en dyr affære.

02.01.15 10:45

NORDMØRE (Tidends Krav): Tidens Krav har sjekket ulike banker på Nordmøre for å gi en oversikt over hvor mye ditt valutauttak vil koste deg i form av uttaksgebyr. Forskjellene er store mellom de ulike bankene.

Fikk gebyr på 200 kroner

Da Gudmund Jensen skulle ta ut 200 euro i minibanken til Sunndal sparebank på Sunndalsøra, måtte han ut med 200 kroner i gebyr fordi han ikke er kunde i banken. Dette er den dyreste banken å gjøre uttak i, dersom man ikke er kunde. Er man derimot kunde i Sunndal sparebank, kommer man unna med 50 kroner i uttaksgebyr.

– Jeg kan ikke huske å ha fått noe varsel om gebyret da jeg skulle gjøre uttaket i minibanken, men da jeg så over kvitteringen i ettertid, fikk jeg nesten bakoversveis. Da så jeg at jeg hadde betalt 200 kroner i gebyr for uttaket, sier Jensen til Tidens Krav.

Å gjøre uttak i Nordea koster 30 kroner, uavhengig av hvor man er kunde, mens det i DNB koster 20 kroner å gjøre valutauttak. I Sparebank 1 Nordvest koster det 50 kroner for ikke-kunder, og 35 kroner for bankens egne kunder.

– Jeg synes forskjellene er hor­rible. Det er rett og slett forferdelig dyrt å gjøre uttak i Sunndal sparebank, og jeg kommer nok ikke til å benytte meg av den banken igjen. Jeg bruker stort sett å ta ut penger når jeg kommer til det landet jeg skal benytte pengene i, men denne gangen var et unntak, sier Jensen.

Anbefaler ikke uttak i Norge

Verken Surnadal Sparebank eller Danske Bank har muligheter for valutauttak.

Avdelingsbanksjef i Surnadal Sparebank, Gunnar Grimstad, råder kundene til å veksle eller gjøre uttakene på flyplasser, eller i det landet man reiser til.

– Ofte er bedre kurser ved veksling og uttak i landet man reiser til, sier Grimstad til Tidens Krav.

Han anbefaler også kundene å benytte seg av kredittkort.

– Av sikkerhetsmessige årsaker er dette noe vi anbefaler kundene våre å gjøre. Det er også gebyrfritt, så lenge man husker å betale inn pengene så snart man kommer hjem igjen. Det finnes mange fordeler med å benytte seg av kredittkort.

Derimot bør uttak av kontanter unngås med kredittkort.

– Bruk da heller debetkortet. Da anbefaler vi også at det betales i valuta og ikke i norske kroner, sier Meier Brevik, banksjef i Danske Bank.

Les flere saker hos Tidens Krav.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag