NA24.no

Det kan lønne seg å ta ut valuta, først når du har kommet til ferielandet. Men husk da å bruke debetkort - ikke kredittkort.
Det kan lønne seg å ta ut valuta, først når du har kommet til ferielandet. Men husk da å bruke debetkort - ikke kredittkort. Foto: Rex/paul Brown

Skal du ta ut penger til ferieturen? Det kan bli kostbart

Sist oppdatert:
Velger du en minibank som tilhører en annen bank enn din egen, kan valutauttak bli en dyr affære.

NORDMØRE (Tidends Krav): Tidens Krav har sjekket ulike banker på Nordmøre for å gi en oversikt over hvor mye ditt valutauttak vil koste deg i form av uttaksgebyr. Forskjellene er store mellom de ulike bankene.

Fikk gebyr på 200 kroner

Da Gudmund Jensen skulle ta ut 200 euro i minibanken til Sunndal sparebank på Sunndalsøra, måtte han ut med 200 kroner i gebyr fordi han ikke er kunde i banken. Dette er den dyreste banken å gjøre uttak i, dersom man ikke er kunde. Er man derimot kunde i Sunndal sparebank, kommer man unna med 50 kroner i uttaksgebyr.

– Jeg kan ikke huske å ha fått noe varsel om gebyret da jeg skulle gjøre uttaket i minibanken, men da jeg så over kvitteringen i ettertid, fikk jeg nesten bakoversveis. Da så jeg at jeg hadde betalt 200 kroner i gebyr for uttaket, sier Jensen til Tidens Krav.

Å gjøre uttak i Nordea koster 30 kroner, uavhengig av hvor man er kunde, mens det i DNB koster 20 kroner å gjøre valutauttak. I Sparebank 1 Nordvest koster det 50 kroner for ikke-kunder, og 35 kroner for bankens egne kunder.

– Jeg synes forskjellene er hor­rible. Det er rett og slett forferdelig dyrt å gjøre uttak i Sunndal sparebank, og jeg kommer nok ikke til å benytte meg av den banken igjen. Jeg bruker stort sett å ta ut penger når jeg kommer til det landet jeg skal benytte pengene i, men denne gangen var et unntak, sier Jensen.

Anbefaler ikke uttak i Norge

Verken Surnadal Sparebank eller Danske Bank har muligheter for valutauttak.

Avdelingsbanksjef i Surnadal Sparebank, Gunnar Grimstad, råder kundene til å veksle eller gjøre uttakene på flyplasser, eller i det landet man reiser til.

– Ofte er bedre kurser ved veksling og uttak i landet man reiser til, sier Grimstad til Tidens Krav.

Han anbefaler også kundene å benytte seg av kredittkort.

– Av sikkerhetsmessige årsaker er dette noe vi anbefaler kundene våre å gjøre. Det er også gebyrfritt, så lenge man husker å betale inn pengene så snart man kommer hjem igjen. Det finnes mange fordeler med å benytte seg av kredittkort.

Derimot bør uttak av kontanter unngås med kredittkort.

– Bruk da heller debetkortet. Da anbefaler vi også at det betales i valuta og ikke i norske kroner, sier Meier Brevik, banksjef i Danske Bank.

Les flere saker hos Tidens Krav.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere