*Nettavisen* Økonomi.

Skal grilles om millionbonuser

Foto: MIKE CLARKE (AFP)

Sjefen for utskjelt finanskonsern står foran en tøff dag i Kongressen.

18.03.09 13:04

Onsdag er det duket for høy temperatur i den amerikanske kongressen.

NA24 - din næringslivsavis

Sjefen for den vaklende forsikringsgiganten AIG, Edward Liddy, kan vente seg en tøff runde med spørsmål fra politikerne på Capitol Hill når han i dag skal vitne for Senatets finanskomitè. Tema: Hvordan milliardene av skattedollar har blitt benyttet.

Har fått 180 milliarder dollar
AIG har utelukkende overlevd på grunn av offentlig støtte det siste halvåret. Administrasjonen i Washington har brukt nærmere 180 milliarder av skattebetalernes penger for å berge AIG.

Men til tross for at amerikanske skattebetalere bladde opp og reddet selskapet, skremte det ikke AIG til å betale ut 165 millioner dollar, hele 1,11 milliarder kroner, i bonuser til toppsjefene. Bonusene går til ansatte i Financial Products-avdelingen. Dette er avdelingen som solgte såkalte Credit Default Swaps (CDS) i et slikt omfang at de senket det som var verdens største forsikringsselskap.

Ifølge New York Times ble bonusene som ble utdelt i forrige uke utbetalt til 418 ansatte, og inkluderte 33,6 millioner dollar i bonus til 52 ansatte som har sluttet i konsernet, ifølge statsadvokat Andrew Cuomo i New York.

- Jeg deler frustrasjonen
I onsdagens Washington Post erkjenner AIG-sjef Edward Liddy at det har blitt gjort feil og lover å å gjøre det han kan for å gi pengene tilbake til skattebetalerne, som han mener har all grunn til å være forbannet, ifølge nyhetskanalen CNBC.

- Frustrasjonen er forståelig, og jeg deler den. Ingen vet bedre enn meg at AIG har vært mottaker av generøse mengder med hjelp fra myndighetene, skriver Liddy, som overtok styringen av AIG for seks måneder siden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Obama raser
Obama-administrasjonen er rasende, men har hatt problemer med å finne juridisk grunnlag for å stanse bonusene.

- Under de rådende forhold er det vanskelig å forstå hvordan derivattradere hos AIG er berettiget til noen bonuser, og enda mindre 165 millioner dollar i økt lønn. Hvordan kan de forsvare denne fornærmelsen mot skattebetalerne som holder selskapet flytende, uttalte president Obama tidligere i uken.

Trekker fra bonusmillioner
Tirsdag skrudde Obama-administrasjonen opp temperaturen ytterligere noen hakk da de sa at forsikringskonsernet vil bli fratrukket bonusbeløpene før de mottar nye statlige milliarder.

- Vi vil trekke 165 millioner dollar fra de neste 30 milliarder dollarene AIG skal få i støtte, skrev finansminister Timothy Geithner til leder av representantenes hus Nancy Pelosi i et brev, og la til at både president Obama og ham selv var opprørt over bonusutbetalingen.

Det er foreløpig ikke sikkert at Obama klarer å tvinge AIG i kne på grunn av regler knyttet til bonusutbetalingene, men Geithner har gjort det klart at Obama-administrasjonen ser på flere ulike tiltak for å få pengene tilbake.

AIG er den institusjonen som har fått mest hjelp i USA, etter at de tapte 4,7 milliarder kroner hver eneste dag i siste kvartal i fjor. Myndighetene sitter nå på en eierandel på 80 prosent i AIG.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag