Skal ha finansiert luksus med Coops penger

Foto: Øyvind Bratt (Rana Blad)

05.08.14 12:13

Bil til nærmere én mill. kroner, motorsykkel og private ferieturer. Dette er noe av det Odd Harald Ribe skal ha brukt Coop Helgelands penger på, mens han var Coop-direktør, ifølge Rana Blad.

Statsadvokaten i Nordland har tatt ut tiltale mot tidligere Coop Helgeland-direktør Odd Harald Ribe, for grov økonomisk utroskap overfor Coop Helgeland. Også Ribes kone er tiltalt for grov økonomisk utroskap.

Reiser, motorsykkel og bil
Odd Harald Ribe skal mens han var administrerende direktør i Coop Helgeland, ha benyttet bedriftens MasterCard til å betale regninger som statsadvokaten mener var Coop Helgeland uvedkommende, blant annet på to reiser til København, én reise til Düsseldorf og én reise til Barcelona. Ribe skal ha benyttet kortet til å betale totalt 131.572 kroner, som ifølge tiltalen var privat forbruk.

Tiltalen omfatter kjøp av en Harley-Davidson motorsykkel og en BMW X5. Motorsykkelen ble delfakturert Coop Helgeland og utgiftsført som utstillingsmateriell. Beløpet var på 156.800 kroner. Motorsykkelen ble registrert på og disponert av Odd Harald Ribe selv, står det i tiltalen.

«Kjøpet var utover hans fullmakt og var verken bud- sjettert og/eller klarert med selskapets styre på forhånd»

Fra tiltalebeslutningen
Da Ribe ble ansatt som administrerende direktør i Coop Helgeland i august 2010 kjøpte han en BMW X5 som kostet 925.000 kroner. Kjøpet var ifølge tiltalen utover hans fullmakt og verken budsjettert med, eller klarert med selskapets styre.

«Coop Helgeland SA hadde ikke behov for bilen», skriver statsadvokat Thor Erik Høiskar i tiltalen.

Leverte ikke glass
Odd Harald Ribe inngikk i 2010 avtale med en glassleverandør om leveranse av glassavskjerming for to rulletrapper i et av Coop Helgelands bygg. Leverandøren fikk betalt 260.162 kroner uten at det ble levert glass, og uten at Odd Harald Ribe iverksatte tiltak for å sørge for levering eller at Coop Helgeland fikk tilbakeført pengene. Odd Harald Ribe lot også Coop Helgeland betale 100.000 kroner for regnskapstjenester fra et firma der hans kone hadde en fremtredende rolle. Regnskapstjenestene ble aldri levert.

Den tidligere Coop-direktøren er også tiltalt for å ha benyttet bedriftens MasterCard til å betale utgifter til hotell, servering, transport og reise på til sammen 30.575 kroner.

Overtakelsen av en leiekontrakt på en massasjestol som ble oppbevart hjemme hos Ribe skal ifølge tiltalen ha påført Coop Helgeland et tap på minst 36.000 kroner.

- Ingen andre i samvirkelaget hadde kunnskap om, eller tilgang til, stolen, står det i tiltalen mot Ribe.

Falsk underskrift
Odd Harald Ribe er tiltalt for brudd på bokføringsloven ved at han instruerte leverandøren til å bruke en varebeskrivelse på fakturaen som var med på å skjule at motorsykkelen ble levert til Ribe og delvis betalt av Coop Helgeland. Kjøpet av motorsykkelen har også ført til tiltale for brudd på merverdiavgiftsloven ved at Coop Helgeland uberettiget fikk trekke fra merverdiavgiften på motorsykkelen.

Siste punktet i tiltalen er at Odd Harald Ribe den 23. mai i år, altså 15 måneder etter at politiet hadde startet etterforskningen av den tidligere Coop-direktøren, lot legge ved et dokument til et brev som hans advokat sendte til politiet på Helgeland. Dokumentet hadde tittelen «notat til styreprotokoll», datert 17. juni 2011. Dokumentet var ifølge tiltalen falskt underskrevet med underskriften til Karl-Einar Haukland, som var styreleder i Coop Helgeland på det tidspunktet.

Regnskapstjenester
Ribes kone er tiltalt for brudd på straffeloven fordi hun fakturerte regnskapstjenester til Coop Helgeland på til sammen 100.000 kroner, til tross for at hun visste at det var ektemannen Odd Harald Ribe som godkjente fakturaen og dermed sørget for utbetaling. Utbetalingen ble gjort til regnskapsfirmaet som videreførte beløpet til konas bankkonto. Tiltalen mot konen omfatter også at hun medvirket til at leieavtalen for den nevnte massasjestolen ble overført til Coop Helgeland.

Etter hvert som Ribe-saken begynte å rulle i februar 2012 har flere personer, i tillegg til Odd Harald og kona, blitt siktet. Statsadvokaten i Nordland opplyser at man ikke hat tatt en påtaleavgjørelse til ytterligere tre-fire personer. Dette betyr at flere kan bli tiltalt i saken. Noen beslutning på dette området blir imidlertid ikke tatt før utpå nyåret.

Les flere artikler fra Rana Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.