NA24.no

Skal halvere statlig papirmølle

- En viktig målsetning for oss er at det blir en bedre hverdag for folk flest. Det skal man merke også på dette området, sier Per-Willy Amundsen.
- En viktig målsetning for oss er at det blir en bedre hverdag for folk flest. Det skal man merke også på dette området, sier Per-Willy Amundsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
- Dette ikke er bra nok, sier Amundsen.

- For de store byggeprosjektene har vi som målsetning å halvere behandlingstiden, sier statssekretær Per-Willy Amundsen (Frp) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet til Nettavisen NA24.

Utspillet kommer etter at Nettavisen NA24 avdekket enorme forskjeller i hvor lang tid de enkelte kommunene bruker på behandle byggesaker. 

- Vi må få ned saksbehandlingstiden. Det har vi vært klar på i regjeringsplattformen, men også i annen kommunikasjon. Vi har ambisjoner om å gjøre store endringer, sier Amundsen.

- Ikke bra nok
Til eksempel bruker Vanylven 3 dager i snitt - mot Grue sine 210 dager på mindre byggesaker, ifølge tallene kommunene selv har sendt inn til Kostra.

- Det er overraskende store forskjeller i antall uker og dager som innbyggere og næringsliv må vente for å få avgjort byggesaker, sa Terje Strøm, sjeføkonom hos NyAnalyse, til Nettavisen NA24.

Les mer: Bruker 70 ganger så lang tid på papirarbeid

Grue mener dog at deres tall er feil.

- Dersom man tar Kostra-tallene bokstavelig er det grunn til å være noe varsom. Grue sier at det som lå i Kostra ikke stemte, så det er noen feilkilder her. Men poenget er uansett at dette ikke er bra nok. Det blir spennende å se om det blir forbedringer neste gang tallene legges frem, sier statssekretæren.

Forslag på vei
Han sier at regjeringen nå jobber aktivt med saken.

- Vi jobber nå med to proposisjoner, som skal legges frem for Stortinget i mai, og målsettingen er at de blir behandlet før sommeren.

- Hva vil de inneholde?

- De vil bestå av flere forenklingstiltak innenfor plan- og bygningsloven som skal lette på prosessene. De konkrete tiltakene vil bli kjent når vi legger proposisjonene frem for Stortinget.

Han sier også at de skal ta for seg hele lovverket.

- Vi er også i gang med et langsiktig arbeid for å forenkle, fornye og forbedre hele plan- og bygningsloven.

Kommunalt trøbbel
Amundsen ser at det for en del kommuner kan være hindre i prosessen.

- For en del mindre kommuner er det en problemstilling at de kanskje ikke er robuste nok tilå håndtere alle kommunale oppgaver, herunder spesielt plan og byggesak. Det handler om ressurser og kompetanse, som ikke er tilstrekkelig til stede i alle kommuner.

Men han sier at han opplever at det er en stor forståelse for at man er nødt til å foretagjennomføre reformer.

- Kommunene har hovedansvaret for å forvalte regelverket på en god måte. Man kan gjennomføre raskere prosesser, men da må man også være villig til å se på loven og gjøre fornuftige endringer.

På de store prosjektene vil regjeringen altså halvere tiden det tar å behandle disse. Når det gjelder mindre byggesaker er målet å få fristene overholdt.

- Det ligger allerede et økonomisk insentiv der, ved at kommunene mister gebyr når de overskrider grensen.Men regjeringen arbeider videre for at fristene skal holdes.

- Det er et stort behov for å bygge boliger i tiden som kommer og signalene vi får fra boligutbyggere og næringen er at dette tar for lang tid, sier Amundsen.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere