Skal stressteste storbanker

Foto: (Scanpix)

Nå skal de 20 største amerikanske bankene granskes nøye av Obama.

23.02.09 15:41

Det er en kjent sak at den amerikanske banknæringen er i store problemer, og at stabiliteten er sterkt svekket. Nå skal de 20 største bankene sjekkes for om de kan håndtere en situasjon som er mer alvorlig enn det amerikanske styresmakter forventer.

NA24 – din næringslivsavis

New York Times melder at Obama-administrasjonen skal gjennomgå bankenes bøker i detalj for å beregne hvordan tilstanden er. Forrige uke fikk amerikanske bankaksjer gjennomgå i aksjemarkedet ettersom spekulasjoner om at myndighetene vil nasjonalisere bankene begynte å florere.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

For store til å feile
Styresmaktene mener at flere av de største bankene rett og slett er for store til å gå under, samtidig er det grenser for hvor mye staten er villig til å spytte inn uten å få kontroll over bankene. Mandag gjentok den amerikanske administrasjonen at de mener banker skal forbli private, men også at de ville få den støtten de trenger.

- Staten vil forsikre at bankene har den kapitalen og likviditeten de trenger til å tilby kreditter tilstrekkelig for å gjenoppbygge økonomisk vekst, sier en tjenestemann ved den amerikanske regjeringen til New York Times.

Hva dersom?
Stresstestene som nå skal gjennomføres vil inneholde momenter som hva vil skje dersom arbeidsledigheten stiger til 10 eller 12 prosent, eller at boligprisene faller ytterligere 20 prosent. Men samtidig er de amerikanske styresmaktene svært nøye med å påpeke at dette er hypotetiske problemstillinger som svært usannsynlig vil inntreffe.

Den amerikanske finansministeren, Timothy Geithner, presenterte for to uker siden en plan for å redde den amerikanske finansnæringen, men planene var vage. Helt avgjørende detaljer vil ikke bli klar før om noen uker, sier kilder til New York Times.

- Er insolvente
De fleste bankene sier at de er i en relativt god forfatning, og at de med tid og hjelp fra staten vil holde seg på beina. Men flere mener at noen av de største amerikanske bankene allerede er insolvente.

Selv om bankene har rapportert om milliarder av dollar i tap fra råtne lån, mener kritikerne at disse bankene fremdeles har billioner av dollar i ytterligere ”toxic assets” og er for skadet til å gjenoppta normal kredittgivning.

Kritikerne mener at det vil være best for systemet om noen av disse bankene rett og slett ble overtatt av staten, slik blant annet DnB og Kredittkassen ble under bankkrisen i Norge. Om ikke kan man risikere å slite med store problemer mens den økonomiske situasjonen fortsetter i en negativ spiral.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.