NA24.no

Skal tømme Statoil for milliarder

Eldar Sætre presenterer Statoils resultat for fjerde kvartal.
Eldar Sætre presenterer Statoils resultat for fjerde kvartal. Foto: Ole Eikeland
Sist oppdatert:
Samtidig som selskapet skal kutte titalls milliarder.

LONDON (Nettavisen): - Min horisont går lengre enn noen måneder, sier Eldar Sætre, Statoils nye toppsjef, til Nettavisen.

Fredag er han i London for å presentere resultatet til landets viktigste selskap, og holde kapitalmarkedsdag. 

Sætre har ledet oljekjempen i noen få måneder, og på samme tid har oljeprisen dundret i bakken. Det er dermed ingen enkel jobb han har påtatt seg.

- Jeg ser ingen grunn til å endre noe på Statoils hovedstrategi. Nordsjøen forblir grunnpilaren i Statoil, mens våre internasjonale virksomheter vil fortsatt være viktig, ser Sætre.

Kutter kostnader - tømmer selskapet
Industri Energi har vært ute og signalisert at det er uklokt å betale utbytte samtidig som selskapet skal kutte kraftig i drift og investeringer. 

Regjeringen har slått fast at det skal være utbytte og det er sannsynlig at selskapet kan bli tvunget til å låne penger for å betale aksjonærene sine. 

Nettavisens økonomiredaktør Ole Eikeland er i London med Statoil-ledelsen.

Statoil følger opp med at det for fjerde kvartal betyr utbyttet på 1,80 kroner per aksje, og planen er å holde utbyttet stabilt de tre første kvartaler i 2015.

- Dere gir eierne store utbytter samtidig som dere reduserer investeringene. Dersom oljeprisen ikke styrker seg, hvordan kan dette være bærekraftig på lang sikt? 

- Vi er fullt og helt kommitert til vår utbyttepolitikk, om å levere et konkurransedyktig utbytte. I dag leverer vi et finansielt utsyn som sikrer utbytte, og som tar god vare på vår vekstprofil og som også åpner opp for å øke vår inntjening, sier Sætre.

Som desidert største aksjonær mottar Staten gjennom Olje- og energidepartementet 67 prosent av utbyttet. I fjor var utbyttet på 33,7 milliarder kroner, mens aksjonærene mottok 21,5 milliarder kroner i 2013.

Samtidig er det klart at han har fått i oppgave å slakte selskapets kostnader.

Skal kutte 15 milliarder
Allerede nå skal Statoil kutte investeringene i 2015 fra 20 milliarder dollar til 18 milliarder dollar, tilsvarende et kutt på 15 milliarder kroner.

Statoils nye planer omfatter også en opptrapping i den pågående forbedringsprogrammet på 30 prosent for å oppnå 1,7 milliarder dollar i kostnadsreduksjoner fra 2016, samt økt årlig organisk produksjon med 2 prosent til 2016, og 3 prosent årlig fra 2016 til 2018.

- Planen for å styrke Statoils konkurranseevne ble lagt fram i fjor. Strategien ligger fast, og vi øker nå innsatsen og satsningen for å levere på våre prioriteringsområder: lønnsom vekst, økt effektivitet og konkurransedyktig utbytte.

Eldar Sætre er sjef på selskapets kapitalmarkedsdag for første gang, fredag.

Nyvalgt sjef
Det er kun to dager siden Sætre fikk stillingen som toppsjef i oljegiganten på fast basis, en jobb han ikke ville ha.

Sætre ble konstituert konsernsjef da Helge Lund sa opp i oktober. Da sa Sætre at han ikke ville være toppsjef lenger enn en kort periode.

Han har 35 års erfaring fra Statoil og olje- og gassindustrien og massiv erfaring fra Statoil på ledernivå, da han blant annet har vært visepresident og finansdirektør.

I tillegg har han ledet selskapets forretningsområde innen fornybar energi, noe som gir han en til dels unik kompetanse når det gjelder toppledere innenfor oljekjempene.

Skuffer på bunnlinjen
For kvartalet fikk Statoil et justert driftsresultat på 26,9 milliarder kroner, ned fra 42,3 milliarder kroner i tilsvarende kvartal året før.

Reduksjonen på 36 prosent i kvartalet skyldtes hovedsakelig den betydelige nedgangen i væskepriser, og i tillegg bidro lavere europeiske gasspriser og økte avskrivnings- og driftskostnader negativt, rapportere Statoil.

Resultatet er på linje med forventningene om et justert driftsresultat på 26,3 milliarder kroner.

Det justerte nettoresultatet på 4,3 milliarder kroner, ned fra 11 milliarder kroner, skuffer imidlertid i forhold til forventningene på 7,9 milliarder kroner.

Overskuddet ble tynget av en effektiv skattesats på 84 prosent i fjerde kvartal, sammenlignet med et normalt nivå på omkring 70 prosent. Den høye effektive skattesatsen i kvartalet skyldtes hovedsakelig kostnadsførte letekostnader med begrenset skattefradrag, ifølge Statoil.

- Resultatet er preget av lønnsom vekst, sterke driftsmessige forbedringer, trading – og markedsføringsresultater. Vi har en robust finansiell posisjon og vi opprettholder et stabilt utbytte. Gjennom betydelig fleksibilitet i investeringsprogrammet er vi godt rustet for et vedvarende svakere og mer usikkert marked, sier Statoil ASAs konsernsjef Eldar Sætre.

Samlet skal tiltakene gi en bedring av kontantstrømmen før skatt på 5 milliarder dollar.

For kvartalet hadde Statoil en egenproduksjon på 2,103 millioner fat oljeekvivalenter per dag, opp fra 1,945 millioner året før. Det er bedre enn ventede 1,99 millioner fat.

Den gjennomsnittlige realiserte prisen på væsker falt i perioden med 24 prosent til 458,9 kroner per fat.

Markedet svarer med å løfte Statoil-kursen 2 prosent på Oslo Børs.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere