Skandale i Norsk Tipping

Torbjørn Almlid, administrerende direktør, Lars Sponheim styreleder i Norsk Tipping

Torbjørn Almlid, administrerende direktør, Lars Sponheim styreleder i Norsk Tipping Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)

Det avdekkes nå meget alvorlige forhold i den statlige spillorganisasjonen.

12.01.10 16:29

Det har for flere år siden blitt stilt spørsmål rundt forholdene i Norsk Tipping og den tidligere lederen Reidar Nordby. På tirsdag ble det endelig klart at selskapet selv vil granske de meget alvorlige forholdene hos det statlige spillselskapet.

- Disse forholdene er av en slik karakter at vi må gjøre alt vi kan for å komme til bunns i disse, skriver administrerende direktør Torbjørn Almlid i Norsk Tipping i en melding.

Granskning av Riksrevisjonen
Tippingen er i en monopolsituasjon i Norge, og pengene skal gå til allmenne kultur og idrettsforhold. På pressekonferansen tirsdag kom det imidlertid frem at penger fra leverandører skal ha havnet på konti i Sveits.

Riksrevisjonen har nå gjennomgått forholdene i selskapet i perioden 2000 til 2007. På bakgrunn av denne gjennomgåelsen vil Norsk Tipping selv sette i gang en egen granskning. Dessuten er politiet orientert om saken.

Det er to forhold som trekkes frem, der det ene har vært omtalt i pressen flere ganger tidligere.

Dette gjelder Norsk Tippings forhold til leverandøren av kommisjonær-terminaler og spillterminaler, EssNet AB / EssNet Interactive AB. Riksrevisjonen påpeker at det forelå nære bånd mellom personer på leverandørsiden av terminalene og personer i Norsk Tipping, og stiller spørsmål ved pengetransaksjoner foretatt mellom personer / selskap på leverandørsiden og to nåværende ansatte i Norsk Tipping. Norsk Tippings foreløpige vurdering er at eventuelle kritikkverdige forhold knyttet de nåværende ansatte i selskapet, ikke er tilstrekkelig dokumentert av Riksrevisjonen

Det andre forholdet dreier seg om selskapets tidligere engasjement i Future Center Norway Intellectual CapitalAS / Innovation Studios Norway AS. Selskapet drev med opplevelsesproduksjon, spill og digitale medier. Riksrevisjonen stiller spørsmål om tidligere administrerende direktør rolle i selskapene.

Må gå
En av de som nå må gå er vise-administrerende direktør Tollef Imsdalen. Det påpekes fra Norsk Tipping at Imsdalen ikke går etter kritikk av ham eller hans stilling.

Imsdalen vil fremover ha en rådgivende rolle i selskapet.

Har vært ukultur
I en egen melding skriver Norsk Tipping at det har vært en ukultur i selskapet, og da særlig under ledelsen av Reidar Nordby.

- Dessverre viser det seg at det kan ha eksistert en ukultur i det øvre sjikt i organisasjonen i perioden som har vært gjenstand for revisjon. Dette går på ting som manglende habilitet og armlengdes avstand i forhold til leverandørsiden, kostnadsfokus og økonomiske disposisjoner, handlinger utover fullmakter gitt av styret og informasjon til styret, heter det i melding.

Ledelsen vil nå sørge for at det utvikles en organisasjonskultur bygd på sunne verdier og forretningsprinsipper. Dette har vært det vært jobbet intensivt med siden 2008, skriver dagens toppsjef Torbjørn Almlid i meldingen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.