NA24.no

Skandale-ordføreren må i fengsel

Sist oppdatert:
Tidligere skatteminister i Danmark dømt for grovt embetsmisbruk.

Eks-Venstre-politikeren Peter Brixofte fikk tirsdag stadfestet dommen på to års fengsel i Høyesterett.

NA24 - din næringslivsavis

Tatt med buksene nede
I 16 år var Peter Brixtofte borgermester i Farum kommune i Danmark, inntil tabloidavisen B.T. tok ham med buksene nede i februar 2002.

En rekke avslørende artikler avdekket mange straffbare, økonomiske forhold. Politiet startet etterforskning, og Brixtofte måtte i mai samme år trekke seg som ordfører.

- Høyesterett anser det som en vesentlig skjerpende omstendighet at Brixtofte grovt har misbrukt sin makt som borgermester i Farum kommune, lyder det fra høyesterettspresident Torben Melchior, ifølge Jyllands-Posten.

Blant annet drakk den tidligere skatteministeren en rekke ganger svært kostbar rødvin på kommunens regning.

Stiftet eget parti
Peter Brixtofte ble i fjor dømt til to års fengsel i både hovedsaken mot ham og i den såkalte sponsorsaken - til sammen fire år. Sponsorsaken ble anket til Høyesterett, og tirsdag ettermiddag avviste altså Høyesterett Brixtoftes krav om frifinnelse, ny rettssak eller betinget straff.

Peter Brixtofte har tre ganger representert Venstre i den danske nasjonalforsamlingen, Folketinget. Etter at han måtte forlate ordførerposten stiftet han sitt eget parti, Velfærdspartiet, som han representerer i Furesø Byråd.

Etter den første endelige dommen mot 58-åringen i ettermiddag, blir han nå kastet ut byrådet.

Overfakturerte til håndballklubb
I sponsorsaken er Brixtofte dømt for å ha bidratt til at Farum kommune betalte ni millioner mer for tjenester fra entreprenørbedriften Skanska enn man skulle. Skanska benytter overfaktureringen til å finansiere et sponsorat på ti millioner til håndballklubben Ajax-Farum.

Håndballsatsningen var en del av Farum Boldklub, der ordfører Peter Brixtofte var formann og aksjonær. Stabæk-leder Lars Bohinen var en kort periode innom Farum BK før han avsluttet karrieren i Vålerenga i 2003.

I etterkant av Brixtofte-skandalen er det skrevet minst seks bøker om den kontroversielle politikeren, deriblant han han selv bidratt med selvbiografien Med hjertet i 2003.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere