*Nettavisen* Økonomi.

Skandalebanken i hvitvaskingssak

Ny skandale i det franske bankvesenet på trappene.

06.02.08 16:35

Det er den franske avisen Le Parisien som onsdag kommer med nyheten der uidentifiserte kilder forteller om en ny skandale som nå kan ramme den hardt pressede storbanken Société Générale.

NA24 - din næringslivsavis

Det er bankens antisvindelenhet som forrige uke skal ha advart den franske finansministeren Christine Lagarde om at de mistenker at en hvitvaskingsliga har drevet kriminelle handlinger gjennom en av bankens kontoer.

- Hundrevis av millioner
Den mistenkte svindelen, som trolig involverer et investeringsselskap drevet av to russiske brødre bosatt i London, skal ha blitt utviklet de siste to årene, melder avisen.

- Vi snakker om titalls, og muligens hundrevis, av millioner euro av ukjent opprinnelse som har hvilt i bankkontoer hos Société Générale, sier kilder til Le Parisien.

Det franske finansdepartementet er nå i gang med å undersøke saken og vil sjekke om banken har fulgt det regelverket som gjelder med tanke på gransking av kontoholdere, sier avisen, uten å opplyse hvor de har informasjon fra.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: JEAN-PIERRE MULLER (AFP PHOTO)

Nok å stri med
Société Générale bør håpe at dette ikke utvikler seg til en ny skandalesak, da banken har nok å stri med fra før.

Banken avslørte nylig at den 31-årige traderen Jerome Kerviel hadde påført dem et tap på 39 milliarder kroner, og satt på posisjoner for mer enn 50 milliarder euro, eller 400 milliarder kroner.

De fleste har undret seg på hvordan dette kunne skje, og finansministerens nylige rapport har konkludert med at kontrollinstansene sviktet.

- Sviktet
Finansminister Christine Lagarde kommenterer ifølge Financial Times den ferske rapporten, som omhandler Société Générales behandling av saken der megleren Jérôme Kerviel har blitt avslørt etter å ha tapt 40 milliarder av bankens penger, slik:

- Det er klart at kontrollmekanismene har sviktet.

Og rapporten fra finansministeren er videre klar i sin tale. Selv om den er forsiktig med å fordele skyld, kommer det klart frem at ledelsen i den mektige banken holdt øynene litt vel lukket da de fikk innsikt i hva som var i ferd med å skje allerede på et langt tidligere tidspunkt enn hva man først trodde.

- Spørsmål kommer til å bli spurt
En av president Nicholas Zarkosys politiske rådgivere, Raymond Soubie, har tidligere fortalt i et tv-intervju at de nå bruker saken for å kreve langt mer gjennomsiktige og kontrollerbare systemer for kapitalbevegelser.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Spørsmål kommer til å bli spurt om de interne rutinene i Societe Generale. Det er helt utrolig at en person kan bygge opp posisjoner for mer enn 50 milliarder euro uten å bli oppdaget, sier rådgiveren.

Kommentarene betyr at traderen drev spekulasjon for verdier som er større enn bankens nåværende markedsverdi på 35,9 milliarder euro.

- Det er en helt utrolig affære, men siden bankens ledelse sier dette, hvorfor skal vi ikke tro dem. Uansett er undersøkelser på gang i denne affæren, og vi skal finne ut nøyaktig hva som har skjedd, sier rådgiveren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag