*Nettavisen* Økonomi.

Skandaleforsker fikk 70 millioner

Forskeren som nå innrømmer å ha fabrikkert kreftdata, fikk i 2004 70 millioner kroner til forskning av National Cancer Institute i USA.

13.01.06 18:43

En fremstående forsker og overlege ved kreftavdelingen på Radiumhosptalet er tatt for å ha fabrikkert forskningsdata. Forskeren fikk for snart to år siden 10 millioner dollar, nærmere 70 millioner kroner, over fem år av National Cancer Insitute (NCI) til et nordisk kreftstudie.

Bevilgningen fikk stor oppmerksomhet, både hjemme i Norge og i USA, hvor det ikke er vanlig med så store bidrag til ikke-amerikansk-baserte forskere.

Prosjektet som ble gitt støtte til var svært omfattende og skulle innvolvere mellom 350-400 pasienter.

Internasjonal anerkjent
Fredag kunne TV 2 Nettavisen fortelle at forskeren har oppdiktet data fra 900 falske pasienter. Den norske forskeren nyter et meget godt rykte internasjonalt og har flere ganger hatt artikler på trykk i anerkjente medisinske journaler.

Først forrige uke ble ledelsen ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet gjort oppmerksom på skandalen. Med bakgrunn i de falske dataene fikk forskeren gjengitt en artikkel i det internasjonale anerkjente forskningsbladet «The Lancet» i oktober i fjor.

Artikkelen vakte oppsikt i forskermiljøene da den mente å påvise at det var en sammenheng mellom såkalte anti-innflamatoriske medisiner (betennelsesdempende, red.anm.), som Ibux, Napren, Naproxen, Voltaren og Viox, og redusert fare for munnhulekreft blant røykere.

De oppdiktede funnene skal etter det TV 2 Nettavisen kjenner til ikke ha fått noen konsekvenser for kreftsyke, ettersom det så langt ikke er gjennomført et klinisk studie på bakgrunn av artikkelen. Dette skal imidlertid ha vært under planlegging.

Vedgår forfalsking
Da ledelsen ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet ble oppmerksom på skandalen, konfronterte de forskeren.

- Han har erkjent at han konstruerte data, sier direktør for strategi og marked, Stein Vaaler, ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet til TV 2 Nettavisen.

Det jobbes nå på spreng med å varsle internasjonale forskningsinstitusjoner om avsløringen og ledelsen ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet skal nå sette ned en ekstern granskingskomité som skal se på saken. Komiteen skal bestå av representanter far Universitetet i Oslo, Nasjonalt Folkehelseinstitutt, Kreftregisteret, og kreftklinikken på Montebello. Den skal ledes av professor Anders Ekbom ved Karolinska instituttet i Stockholm.

Ikke penger til skandaleartikkel
Vaaler forteller at de falske dataene ikke var en del av forskningsprogrammet NCI gav penger til, og understreker at forskere på dette nivået har mange aktiviteter.

- Disse forskningsdataene ble fremarbeidet på siden av det programmet han jobber med til daglig. Prosjektet NCI støttet innebærer et samarbeid med flere institusjoner, også det NCI støttet, sier Vaaler.

Han forteller at det så langt ikke er brakt på det rene hvorfor overlegen valgte å fabrikkere data og beskriver situasjonen som en personlig tragedie.

- Det blir ren spekulasjon å si noe om hva som er motivet. Det eneste jeg er relativt sikker på er at det ikke er noen sammenheng mellom penger og denne typen forskning. Det skyldes at alle eksterne midler kanaliseres gjennom en egen stiftelse og betales ut herfra. Dette har vi streng kontroll på og det finnes ingen kjente åpne linjer mellom bidragsytere og forskere, sier Vaaler til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Vaaler blir nå legen tatt hånd om av ansatte ved forskningsinstitusjonen. Hvorvidt han blir suspendert eller mister autorisasjonen, er foreløpig alt for tidlig å si. Helsetilsynet er foreløpig ikke varslet om saken.

Oppdaget av norsk forsker
Det skal ha vært en annen norsk kreftforsker som begynte å fatte mistanke til artikkelen i «The Lancet». Han skal ha lest artikkelen i detalj og begynte å gå etter kildene forskeren hevdet å ha brukt. Da oppdaget han at det var ting som ikke stemte.

- Vi ble kontaktet av fagmiljøene og har siden onsdag denne uken jobbet med å se på saken. Da vi konfronterte forskeren med opplysningene, vedgikk han forfalskingen. Det betyr at bakgrunnsdataene for denne artikkelen ikke er manipulert, men fabrikkert, sier Vaaler til TV 2 Nettavisen.

Renommé i fare
Ved siden å ha fått sitt eget rykte som kreftforsker knust, kan skandalen som nå rulles opp ende med å ødelegge renommeet til Rikshospitalet-Radiumhospitalet som en fremstående kreftforskningsinstitusjon.

President i Legeforeningens sentralstyre, Torunn Janbu, sier til TV 2 Nettavisen at saken er uheldig for Rikshospitalet-Radiumhospitalet.

- Det er alvorlig og det er viktig at slikt blir avdekket. Når det er sagt er Radiumhospitalet med rette kjent som en seriøs forskningsbidragsyter, og det vil jeg holde fast ved at jeg ser på dem som fremdeles. Men det er klart at dette er en uheldig sak som det er viktig at de følger opp, sier Janbu.

Strategi- og markedsdirektør Vaaler sier Rikshospitalet-Radiumhospitalets renommé avhenger av den eksterne granskingen.

- Derfor er det viktig at granskingen blir gjort av eksterne. Hvis vi klarer å håndtere dette på en åpen og ryddig måte, og det ikke er tvil om at alle sider av saken er belyst, så bør vi kunne gjenvinne vårt renommé. Enhver vil nå tenke og spørre seg selv «kan vi stole på forskningen». Jeg mener at det kan vi. Jeg tror dette er en relativt isolert sak som er knyttet til én person. Men jeg skjønner problemstillingen og derfor er det viktig at denne granskingen gjennomføres eksternt, understreker han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.