*Nettavisen* Økonomi.

Skandaleinvesteringen

Foto: DENNIS M. SABANGAN (EPA)

Oljefondet har benyttet finanskrisen til å kjøpe seg opp i selskap knyttet til forgiftning av 300.000 små barn.

11.03.09 14:47

Oljefondet sitter med en aksjepost på hele 210 millioner kroner i det kinesiske selskapet China Mengniu Dairy. Det fremkommer i årsrapporten til fondet.

NA24 - din næringslivsavis

China Mengniu er et av de største meieriselskapene i Kina, og i september 2008 var dette selskapet svært mye omtalt i forbindelse med melkepulverskandalen i Kina. Skandalen medførte at seks små barn mistet livet, og hele 300.000 små barn under tre år antas å ha blitt rammet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Økt investeringen
I september ble det kjent at oljefondet satt med 94 millioner kroner i dette selskapet.

Fra september og frem til nyttår har aksjekursen ligget omtrent flatt, samtidig som aksjeposten til oljefondet har økt kraftig i verdi, noe som indikerer at oljefondet har kjøpt seg kraftig opp i skandaleselskapet. Fondet eier nå 1,48 prosent av China Mengniu Dairy.

Leder for oljefondets etikkråd, Gro Nystuen, vil ikke bekrefte om selskapet har vært oppe til vurdering eller hvorfor dette selskapet ikke er svartelistet av oljefondet.

- Vi kommenterer aldri selskaper som ikke har blitt ekskludert, sier Nystuen til NA24.

- På generelt grunnlag kan jeg imidlertid si at vi ikke utelukker selskaper på grunn av hendelser i fortiden, men på risikoen for gjentagelser av hendelser i fremtiden. Vi er fremoverskuende i våre vurderinger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Svartelistet av KLP
Også den private aktøren KLP opererer med en egen svarteliste over selskaper hvor man ikke investerer. Her står China Mengniu på listen over ekskluderte selskaper - nettopp på grunn av melkepulverskandalen.

- Generelt er selskaper som ekskluderes av oss selskaper som assosieres til alvorlig brudd på internasjonale normer. Samtidig er det et krav at det er offisielle kilder som for eksempel myndigheter og FN som linker selskapet til handlingen eller bruddene, sier Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning, til NA24.

Bergan opplyser at KLP ikke satt med aksjer i det kinesiske selskapet da det ble eksludert , og at det derfor ikke har gjort store anstrengelser for å gå i dialog med det i etterkant.

- Godtar ikke alt
- Vi har 100 selskaper til vurdering i løpet av et år. Selskaper kan bli ekskludert på forskjellig grunnlag. Det er imidlertid sjelden vi ikke har selskaper på radaren når det kommer henvendelser slik som du gjør nå, sier Nystuen, og indikerer dermed at China Mengniu har vært gjenstand for diskusjon i etikkrådet til oljefondet i løpet av høsten.

- Vil det at dere ikke har ekskludert dette selskapet bety at dere godtar det meste av historiske hendelser så lenge det ikke er risiko for fremtidige brudd?

- Nei, det vil det ikke si. Samtidig kan man si at tidligere atferdsmønstre gir en god indikasjon på videre oppførsel, sier Nystuen.

Kritisk til oljefondets etikk
Det var organisasjonen Norwatch som i september i fjor kunne avsløre at oljefondet investerte millioner i det kinesiske meieriselskapet. Nå er Pia Gaarder, ansvarlig redaktør i Norwatch, svært skeptisk til at oljefondet har kjøpt seg ytterligere opp i skandaleselskapet.

- Det er veldig spesielt at fondet, i en krisetid, ikke bare opprettholder investeringen, men også velger å kjøpe seg opp, sier Gaarder til NA24.

Hun påpeker også at fondet har økt investeringene i en rekke andre selskaper som Norwatch definerer som tvilsomme, og er svært kritisk til dette.

- Vi ser en sterk tendens til at oljefondet øker i verstingselskaper, og man kan jo spørre seg selv hvorfor. Gjør de store tapene at man kaster etiske hensyn over bord?

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.