*Nettavisen* Økonomi.

Skandalemegleren satt fri

Foto: (Scanpix)

Den 31 år gamle megleren Jérôme Kerviel er satt fri av politiet.

29.01.08 11:07

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Jérôme Kerviel som etterforskes for å ha begått den verste tradingsvindelen i bankhistorien har etter to dager i varetekt og intense politiavhør blitt satt fri mot meldeplikt av politiet mandag kveld, ifølge Associated Press.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge Kerviels advokat Christian Charriere-Bournazel har politiet også frafalt den mest alvorlige siktelsen nemlig forsøk på svindel og forfalskning. Han er imidlertid fortsatt «innledende siktet» for misbruk av tillit og uautorisert dataaktivitet.

Klikk på bildet for å forstørre.

En annen av forsvarsadvokatene, Elisabeth Meyer, kaller avgjørelsen en seier, ifølge AP.

Ifølge fransk lov betyr «innledende siktelse» at etterforskningen har fastslått at det er sterke bevis for at det kan ha skjedd kriminelle handlinger. Det gir etterforskerne tid til å bestemme hvorvidt saken skal i rettsapparatet.

Misbrukte adgangskoder
Kerviel skal ha fortalt til politiet at han har skjult sine handler fordi han ønsket å bygge opp sitt rykte som en fremragende trader. Den 31 år gamle megleren presterte å sitte på posisjoner for mer enn 50 milliarder euro, eller 400 milliarder kroner. Som er mer enn bankens markedsverdi. Banken tapte 39 milliarder kroner på den elleville spekulasjonen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Société Générale sa søndag at Kerviel misbrukte andre personers adgangskoder til datamaskiner, forfalsket dokumenter og benyttet seg av andre metoder for å skjule sine spor. Dette skal han delvis ha fått kompetanse til gjennom sin tidligere jobberfaring da han jobbet med å overvåke meglere.

Banken sier at de ikke forstyrret markedet ved å selge unna alle posisjonene som Kerviel bygde opp i en fei. Banken brukte tre dager på å kvitte seg med alle kontraktene på Eurostoxx, DAX og FTSE-indeksene, men sier at de gjorde dette på en kontrollert måte.

Brutt fem kontrollnivåer
Kerviel, som jobbet lavt i systemet, har ifølge Bloomberg News en utdannelse fra Universitetet i Lyon innen markedsoperasjoner. Han kom til Societe Generale I år 2000 hvor han jobbet med kontrollrutiner i flere år, frem til han ble ansatt i derivatavdelingen i 2006.

Ifølge banken selv har han brutt fem kontrollnivåer for å komme unna med handlene. ¨

Klikk og se mer om skandaletraderen.

208685

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag