*Nettavisen* Økonomi.

Skapte fiktive personer for å lure mamma

Foto: Aagaard, Rolf M. (Rogalands Avis Overskrift:)

Bjarte Baasland skapte en fiktiv investor for å lure moren til å gi ham flere penger.

01.10.09 15:53

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Det kom frem da Bjarte Baasland torsdag forklare seg i Oslo tingrett.

Baasland er siktet for grovt bedrageri av rundt 28 millioner kroner, nærmere 27 av disse millionene svindlet han fra Selvaag-arving Cecilie Nustad. Bakgrunnen for at Baasland skapte den fiktive personen, var at han trengte flere penger.

Spillegjeld
Biskopsønnen slet med spillegjeld og trengte mer kapital. Dermed gikk han til sin mor, som han over tid hadde bedt hjelpe han ham med penger.

Moren, Bodhild Baasland, brukte på sin side blant annet rederiarvingen Cecilie Nustad for å hente inn penger.

I mai 2007 hadde gjelden til Nustad økt til over 18 millioner gjennom flere større millionlån via hans mor det halvåret.

- Jeg spurte min mor i mars 2007 om jeg kunne få et lån på 5,8 millioner, sa Baasland i retten.

- Hvor skulle pengene komme fra?

- Jeg forholdt meg bare til min mor. Hun henvendte seg til Nustad, som for første gang ville vite hvordan pengene skulle brukes.

- Eksisterer ikke
- Jeg sendte en mail 12. mars til min mor, som hun sendte videre. Men først vil jeg si noe, alle som kjenner til avhengighet vet man ikke vil at de nærmeste skal vite det. Jeg hadde fortalt min mor at jeg bodde hos en forretningspartner, og måtte etter hvert også gi navnet på vedkommende, sa Baasland i retten. Derfor ble mailen sendt fra denne personen; «Tor Egil Borrevik».

- Er dette en eksisterende person?

- Nei

- Inneholdt denne mailen en beskrivelse av prosjekter?

- Nei, ingen konkrete beskrivelser, men jeg fortalte om gründere som kontaktet meg.

- Var det noen realiteter i denne redegjørelsen?

- På dette tidspunktet hadde jeg planer om å kontakte gründere jeg kjente fra spillselskapet, så det var en tanke som jeg hadde. Ut ifra det jeg beskrev, så var det ikke så langt unna slik det var. Jeg hadde vært i kontakt med folk tidligere, men det var ikke noe konkret.

- Var det noe i denne mailen som var et reelt prosjekt?

- Det hadde vært kontakt, men det var ikke noe konkret.

- Fortalte du din mor på noe tidspunkt hva pengene ble brukt til?

- Nei, jeg forsøkte å skjule det.

Lånte for å spille
Baasland fortalte videre at dersom han fikk det nye lånet på 5,8 millioner kroner, skulle han klare å vinne nok på internettspillingen til å betale tilbake hele gjelden.

- I ettertid ser jeg at dette kanskje var en litt vanskelig måte å gjøre det på, sa Baasland, og dommer Carl-Hugo Lund svarte da:

- Det er vanskelig å være uenig med deg i det.

Etter at Baasland hadde fått et ytterligere lån på 2,5 millioner våren 2007, hevder han det ikke var mer kontakt mellom han og Nustad.

Skulle ikke ta rettslige skritt
- Høsten 2007 sa Nustad til meg og min mor at hun ikke hadde planer om å gå til rettslige skritt for å få tilbake pengene. Det ble sagt både muntlig og skriftlig, fortalte Baasland.

Dommeren spurte Baasland flere ganger om han denne perioden hadde reelle planer om å starte prosjekter, noe Baasland svarte at han i grunne ikke hadde, men at han hadde hatt løs kontakt med gründere.

Ny fiktiv person

Sent i 2007 fortalte han til en en person om at han hadde planer om å selge selskapet sitt for å skaffe penger.

- Det var ikke realitet i dette, svarte Baasland da dommeren lurte på om han hadde til hensikt å gjøre dette.

For å overbevise Nustad om at han hadde eventuelle kjøpere, og fordi han trengte det siste lånet på 2,4 millioner, sendte han en mail til seg selv i januar 2008, med avsender «Erik Smith».

- Denne skrev jeg selv, han eksisterer ikke.

- Kunne funnet det ut selv
Dommeren ville også vite om Baasland ikke forsto at dette kunne påføre Nustad økonomisk tap.

- Hun gjorde ikke noe for å finne ut av min økonomiske situasjon, tvert i mot. Min situasjonene var ganske åpen, Valgavisen hadde gått konkurs og hun kunne finne ut dette dersom hun ville.

Aktor fulgte opp spørsmålet med å spørre Baasland om han ved å ta en tilståelsesdom også forstår at det innebærer om han bevisst har ført Nustad bak lyset.

- Hvis jeg hadde gitt henne kjennskap til min likviditet, så hadde nok Nustad stoppet lånene. Men jeg har også forklart hvorfor jeg ikke sa noe, jeg ville ikke innrømme spilleavhengigheten min. Men kreditorene kunne lett finne ut hvordan min økonomiske situasjon var dersom de ville, sa Baasland i retten.

Fire millioner i gjeld
Da Baasland dro til utlandet hadde han er gjeldt på i overkant av fire millioner.

- Gjelden gjorde det umulig å ikke svindle, jeg hadde ikke noe annet valg, sa Baasland i Oslo tingrett torsdag.

Baasland skal ha spilt bort så mye som 70 millioner kroner, men er bare tiltalt for grovt bedrageri av de 26,6 millioner kroner.

De resterende pengene som han spilte bort, rundt 40 millioner kroner som moren skaffet ham som lån fra venner og familie, slipper han straff for.

Moren er siktet
Moren, Bodhild Baasland (64), er selv siktet for grovt bedrageri av 5,5 millioner kroner.

Totalt skal hun ha lånt inn rundt 40 millioner kroner fra venner og familie, samt flere banker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag