*Nettavisen* Økonomi.

Skarp Høyre-kritikk av Eriksen

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX

Næringsminister Odd Eriksen ber seg selv sikre arbeidsplasser i Telenor. Nå krever Høyre at statsministeren rydder opp.

24.02.06 13:49

- Saken blir bare mer og mer usannsynlig. Vi tror det ikke før vi får se det, men så får vi se det, at statsråden og statssekretæren ber seg selv gripe inn i Telenor-saken, sier Høyres næringspolitiske talsmann, Petter Løvik til TV 2 Nettavisen.

Nordland Ap, som ledes av næringsminister Odd Eriksen (Ap), vedtok i helga at regjeringen bør sikre fortsatt offentlig eierskap av Opplysningen 1881 og Telenor Feltservice. Eriksen var til stede på møtet i Fauske, og vedtaket i Nordland Ap var enstemmig, skriver Dagens Næringsliv.

Tidligere har Rogaland Ap, der statssekretær Frode Berge i NHD er fylkesleder, vedtatt at regjeringen bør stanse et eventuelt salg av Opplysningen 1881.

* Styret i Telenor har bestemt seg for å selge Opplysningen 1881 innen sommeren 2008.

* I tillegg vurderer Telenor å sette bort 450 arbeidsplasser i Telenor Feltservice.

* 650 personer arbeider i 1881.

* Telenor kontrollerer Oplysningen 1881 og utenlandsopplysningen 1882 gjennom venturefondet Telenor Venture IV. 51 prosent av fondet eies av Telenor, mens Anders Wilhelmsen-gruppen sitter med 49 prosent.

* SV har tidligere krevd at staten bruker sin eiermakt i Telenor for å stanse et mulig salg.

Må svare i spørretimen
Onsdag må Eriksen møte i Stortinget for å svare på hvor han står i saken.

- Egentlig burde spørsmålet vært stilt til Stoltenberg, men jeg får begynne med Eriksen, sier Løvik.

- Hadde ventet mer av Ap-topper
Løvik er i harnisk over næringspolitikken til den nye regjeringen.

- Vi flirte da SV protesterte mot sin egen regjering på plenen utenfor Stortinget. Men partiet hadde jo ikke regjeringserfaring. Det blir noe annet når sentrale Ap-folk gjør det samme, når de som lokalpolitikere sender hilsener til seg selv som statsråd.

Frykter verditap
Løvik frykter at regjeringens forskjellige uttalelser skal gå utover norske selskaper. Jens Stoltenberg har tidligere sagt at det ikke er aktuelt å gripe inn ovenfor Telenor.

- De forskjellige signalene fra regjeringen er svært uheldig for norsk næringsliv. Både Hydro og Telenor er børsnoterte. Det er mange eiere som blir veldig usikre på hva den norske staten vil med sitt eierskap. Jeg frykter at toppen i næringsdepartementet snakker ned verdien på selskapene, advarer Løvik.

Spørsmålet fra Petter Løvik (H) til nærings- og handelsministeren er som følgende:

«Er statsråden einig med sin statssekretær i at staten bør gripe inn slik at Telenor ikkje får vurdere sal av Opplysninga 1881?»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag