NA24.no

Skattebetalerne må redde SAS

Sist oppdatert:
Flykjempen må ha akutt nødhjelp for å overleve.

2008 har ikke vært mye å juble for for flykonsernet SAS.

NA24 - din næringslivsavis

Året endte med dundrende underskudd. Samtidig varsles det at konsernet foretar en ny rettet emisjon på 6 milliarder kroner fra eierne. Det betyr at den svenske, danske og norske staten, samt de andre storeierne må skyte inn penger i konsernet. Den norske staten har 14,3 prosent av aksjene i SAS. Statens andel i emisjonen vil i så fall utgjøre opp mot 800 millioner norske kroner.

Les også: SAS stuper på børs

Minus 6,3 milliarder
I fjor fikk fikk konsernet et resultat før skatt på minus 6,3 milliarder svenske kroner. Året før kunne selskapet vise til et overskudd på 636 millioner kroner. For fjerde kvartal fikk konsernet et resultat før skatt på minus 403 millioner kroner, mot 57 millioner kroner i overskudd samme periode året før.

Les også: SAS-sjef går

- 2008 vil sannsynligvis gå inn i historien som et av de mest utfordrende og turbulente år luftfartsindustrien noensinne har opplevd, sier konsernsjef Mats Jansson.

Felles enhet
De elendige tallene gjør at konsernets innsparingsprogram Profit 2008 nå er forlatt, og SAS-ledelsen bruker nå kraftig lut for å styre selskapet ut av uværet. Dette skjer under programmet Core SAS, som skal gjøre selskapet mer strømlinjeformet.

Med strategiendringen under Core SAS vil SAS slå sammen de nasjonale selskapene i Norge, Sverige og Danmark til ett skandinavisk flyselskap igjen.

De nasjonale datterselskaper, som hittil har hatt det totale driftsansvaret i sine respektive land, vil dermed opphøre å eksistere som eget selskap, opplyser SAS.

Flere tusen ansatte må gå
Konsernet varsler at 3.000 ansatte blir overflødige.

DISKUTÈR HER:Går SAS konkurs?

- Dramatisk for de ansatte
- Dette er dramatisk for de ansatte, men noe må gjøres for å berge SAS, sier nestleder i Parat, Vegard Einan, i en melding

Parat er den største arbeidstakerorganisasjonen i SAS og har nærmere 2000 medlemmer i SAS konsernets norske del. Parat organiserer både bakkepersonell, piloter og kabinansatte. De Parat- tillitsvalgte i SAS satt i går kveld sammen med ledelsen i Stockholm og drøftet styrets beslutninger.

- Det er ingen tvil om at dette er svært dramatisk for de ansatte. Den økonomiske situasjonen i konsernet og fallet i antall flypassasjerer gjorde det imidlertid nødvendig å ta kraftige grep for å sikre flyselskapet en fremtid, sier Einan, og legger til:

- Vi er bekymret for medlemmer som kan miste jobben som følge av dette, men har ingen grunn til å tro at masseoppsigelser er uunngåelig.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Selger datterselskaper
SAS sier at i tillegg blir ytterligere 5.600 stillinger overflødige som følge salg av selskaper og av outsourcing. Av disse kommer 3.000 ansatte fra det spanske datterselskapet, tapssluket Spanair, som nå har blitt delvis solgt ut. SAS har også kvittet seg meg Air Baltic. I tillegg arbeider konsernet med salg av Spirit, Air Greenland, BMI, Estonian Airways, Skyways, Cubic and Trust.

SAS kommer også til å outsource deler av operasjonene til SAS Ground Services, SAS Technical Services og SAS Cargo.

- For å møte en av de mest alvorlige økonomiske nedgangsperidoer vi sannsynligvis har sett, må vi innta en ny strategisk tilnærming til situasjonen. I prinsippet er Core-programmet et fornyet fokus på det vi kan best, å betjene det nordiske hjemmemarkedet og våre kjernekunder, forretningskundene. Kombinert med en ny strømlinjeformet organisasjon, en betydelig bedret kostnadsbase, styrket kapitalstruktur og en mer kundeorientert kultur har vi det riktige verktøyet på plass for å skapte aksjonærverdier når vi ser fremover, sier Mats Jansson.

Sylvia positiv
I en pressemelding varsler regjeringen at de er positive til å delta i en emisjon for å redde SAS.

- Selskapet har lagt frem en ny forretningsplan som virker fornuftig og som sikrer SAS sin viktige posisjon i det skandinaviske flymarkedet. Jeg registrerer at regjeringene i alle de skandinaviske landene samt den største private aksjonæren, Knut og Alice Wallenberg-stiftelsen, er positive til å delta med sine andeler, sier nærings- og handelsministeren.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere