NA24.no

Skattebomben avlyst

Sist oppdatert:
Regjeringen øker skatter og avgifter, men de siste ukenes skattepanikk blant investorer var ubegrunnet. Her er detaljene i budsjettet.

FULL OVERSIKT:Alt om budsjettet

Økt skatt: Rabatt på formuesverdsettelse av aksjer reduseres, det samme gjelder aksjefond. Samtidig økes likningsverdien på bolig med 10 prosent for å kompensere for de siste årenes hete boligmarked. Toppskatten skjerpes med 1,2 milliarder kroner.

Differensiert arbeidsgiveravgift: Regjeringen gjeninnfører ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift

Kommunesektoren får økte inntekter med 14 milliarder kroner. 3 milliarder kroner av dette er ekstra skatteinngang neste år.

Skatteryktet som var feil: Det blir ikke noe av endringen i beskatning av aksjeselskaper, investeringer og skjermingsmodell, et rykte som har gjort at skatteadvokater har hatt det travelt de siste ukene.

Les mer her.

GRATIS OPPSETT: Følg statsbudsjettet på mobil

Mindre til miljø: Bevilgningene til miljøverndepartementet blir 242 millioner kroner mindre, Helen Bjørnøy vil få 3,2 milliarder kroner å boltre seg med til neste år.

Arbeidsdepartementet: Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen får 1,38 milliarder kroner til pensjonsreformen. 710 millioner kroner foreslås avsatt til kampen mot fattigdom. 400 millioner kroner til en handlingsplan for inkludering av innvandrerbefolkningen.

Økt arbeidsgiveravgift: Den siste tidens bråk om den såkalte IA-avtalen, inkluderende arbeidsliv, setter også sine spor i budsjettet. Regjeringen øker arbeidsgiveravgiftssatsen for arbeidstakere over 62 år med ett prosentpoeng fra 2007, for å styrke ulike tiltak knyttet opp mot IA-avtalen.

Nedjusterer oljeprisen: Den gjennomsnittlige oljeprisen for neste års budsjett er 390 kroner fatet. Det er en nedgang på 35 kroner fatet fra årets estimat.

Økt filmstøtte: Regjeringen bevilger øker filmstøtten med 60 millioner kroner over to år for å øke antall produksjoner til 20 spillefilmer i året.

Økt NRK-lisens: Regjeringen foreslår å øke lisensavgiften med 60 kroner for å gi NRK penger til å etablere flere tv-kanaler.

Turister til Norge: Næringsdepartementet skal neste år bruke 200 millioner kroner på å få flere utenlandske turister til Norge.

Mer til fisk: Fiskeridepartementet vil bruke 3,2 milliarder kroner neste år, med en inntektsramme på 933 millioner kroner. Det er en økning av utgiftsrammen på 182,9 millioner kroner.

To milliarder ekstra til fornying. Det tidligere Moderniseringsdepartementet, nå fornyings- og administrasjondepartementet, får neste år 16,1 milliarder kroner. Det er en økning i bevilgningene på 2 milliarder kroner.

Mer til forskning: Bevilgninger til forskning og utvikling (FoU) øker med 900 millioner kroner til 16,3 milliarder kroner. I tillegg bevilges 1,8 milliarder kroner til næringsrettet forskning og utvikling. Kunnskapsdepartementet øker fondet for forskning og nyskapning med 10 milliarder kroner til 60 milliarder kroner.

Mindre til universitetene: Universitets og høyskolesektoren blir økt nominelt med 580 millioner kroner fra saldert budsjett i 2006, eller en økning på 2,8 prosent. Men av hensyn til det samlede budsjettopplegget blir budsjettrammene for universitet redusert med 274,3 millioner kroner.

Mer til studentene: Regjeringen foreslår å prisjustere satsene i utdanningstørreordingene i lånekassen for studieåret med 1,75 prosent. Basisstøtten øker dermed til 82.900 kroner. Det blir også styrket lærerutdanning med et samlet beløp om lag 35 millioner kroner for å dekke samfunnets behov for lærerutdanning.

Mer til romfart. Regjeringen foreslår å styrke romvirksomheten ved å øke bevilgningen til internasjonale romfartsprogrammer fra 143,8 til 294 millioner kroner.

Statens samlede inntekter i 2007 anslås til 1020 milliarder kroner. Samlede utgifter blir på 713 millioner kroner.

Se direktesending på TV 2 (gratis).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere