*Nettavisen* Økonomi.

Skattedirektøren vil ha ny politimodell

Skattedirektør Hans Christian Holte. Foto: Anette Karlsen (NTB scanpix)

Skattedirektør Hans Christian Holte vil ha ny organisasjonsmodell for politiet.

Mange skatte- og avgiftskriminelle går fri fordi etterforskningen ikke er effektiv nok.

I gjennomsnitt blir 18 prosent av anmeldte saker fra Skatteetaten og Nav henlagt. Det er imidlertid stor variasjon fra politidistrikt til politidistrikt. Henleggelsesprosenten varierer fra 2 til 35 prosent, skriver Aftenposten.

Skattedirektør Holte ønsker en ny politimodell med fem regionale økoteam som er underlagt Økokrim. I dag har alle landets 27 politidistrikter hvert sitt økoteam, mens særorganet Økokrim bare tar en del av de større og mest prinsipielle sakene.

– Økoteamene fungerer i varierende grad. Det er en sterk, felles erkjennelse. Med dagens organisering blir de ikke skjermet godt nok til oppgavene de er tenkt å ivareta. Selv om det gjøres mye godt arbeid, opplever vi til en viss grad at det som er avdekket hos oss, ikke følges godt nok opp i politiet, sier Holte til avisen.

Finansdepartementet mener modellen er interessant, og finansminister Siv Jensen (Frp) mener tiltak av organisatorisk eller strukturell art kan være viktigere enn mer ressurser.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier imidlertid nei til Holtes forslag. Han mener økoteam direkte under Økokrim vil svekke økoteamene fordi de er avhengige av å trekke på resten av politidistriktets ressurser blant annet under spaning og pågripelser. Politidirektøren mener løsningen er færre politidistrikter, ny ledermodell i direktoratet med jevnlige møter mellom politi- og kontrolletater, og noen nye stillinger til økoteamene.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.