*Nettavisen* Økonomi.

Skatteekspert fnyser av Stoltenbergs og Jaglands nullskatt: - Skatteadel

NULL SKATT: BI-professor Ole Gjems-Onstad mener det er en gammeldags og unaturlig ordning som både Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland nyter godt av, at de slipper å betale skatt. Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

- Det er en form for skatteadel som ikke passer i en moderne verden.

15.10.16 19:53

De to tidligere norske statsministerne, Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland (Ap), slipper å betale skatt for sine internasjonale toppverv.

- Det er en form for skatteadel som ikke passer inn i en moderne verden, sier skatteekspert og BI-professor Ole Gjems-Onstad til Nettavisen.

Les også: Jens betalte nesten ikke skatt

- Unaturlig og gammeldags

I Jaglands organisasjon, Europarådet, har skattefritak vært praktisert siden opprettelsen i 1949. Det samme har vært tilfelle i Nato, der Stoltenberg er generalsekretær, siden begynnelsen av 1950-tallet.

- Det er en generell ordning i en del internasjonale organisasjoner, at de jobber uavhengig av det enkelte land. Derfor er det skattefritt, forteller Gjems-Onstad.

Han mener ordningen er på høy tid å skifte ut.

- Det kunne passet bedre i en verden der det dreide seg om få verv og få personer, men nå er det blitt langt flere. Det er også blitt et mye mer omfattende skattesystem, sier Gjems-Onstad, og konstaterer:

- Det er rett og slett en gammeldags og unaturlig ordning.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ole Gjems-Onstad er sterkt kritisk til de tidligere Ap-toppenes skatteprivilegier. Foto: André Clark Utvik (NA24)

Les også: Her søker du på skatten

- Form for skatteparadis

Som Natos generalsekretær har Stoltenberg en inntekt på om lag 1,8 millioner kroner. I tillegg har han gratis bolig, og flere andre goder.

Stoltenberg betaler ingen skatt av inntekten for toppledervervet.

- Dette gjelder jo verv hvor lønningene er høye. I tillegg er det en rekke goder de har, som bolig og andre ting, så den totale skattepliktige lønnen kunne vært høyere, sier professoren.

Les også: Jens Stoltenberg holdt hemmelige møter bak ryggen på Jagland

Ifølge skattelistene for 2015, hadde han en inntekt i på 137.114 kroner. Han hadde en formue på 6,4 millioner, og betalte 68.374 kroner i skatt.

- Betaler internskatt

Jaglands talsperson i Europarådet, Daniel Holtgen, opplyser til Nettavisen at generalsekretærens lønn er på 200.000 euro, som tilsvarer om lag 1,8 millioner kroner.

- Som ansatt i Europarådet betaler ikke Jagland skatt til Frankrike, hvor han bor midlertidig. Årsaken til det er at han ikke nyter godt av velferdsgodene innen helsevesenet og tjenester, sier Holtgren til Nettavisen.

- I stedet betaler han en internskatt til Europarådet hver måned, som går til å dekke helsekostnader og andre tjenester. Så han betaler skatt, men altså til Europarådet.

Jagland har som Stoltenberg fri bolig, og flere andre goder. I skattelistene står det at han i fjor hadde null kroner inntekt og formue, og at han betalte 6648 kroner i skatt.

- Nato og Europarådet er en form for skatteparadis. Dette kunne man utmerket godt funnet løsninger på. Inntektene er blitt såpass høye, at det er blitt unaturlig, mener Gjems-Onstad.

Holtgren svarer slik:

- Jagland betaler selvsagt skatt til Norge på all inntekt.

Les også: Jens Stoltenberg om homoryktene: - Ble koblet til flere navngitte menn

- Det er et tankekors

Han synes det er et paradoks at personer som selv har snakket varmt for skatt og felles goder, nå nyter godt av skattefritak.

- Det er et tankekors at man er veldig ivrig på skatt når man er i Norge, og når man kommer til utlandet og får veldig høye inntekter, så er det greit, sier Gjems-Onstad til Nettavisen.

Skatteeksperten mener ordningen med skattefritak i internasjonale organisasjoner, bør utredes.

- Det er mange måter å gjøre dette på, slik at man i alle fall betaler noe skatt. De som ville ligge nærmest å gjøre noe med det, ville være de som kommer fra en sosialdemokratisk bakgrunn, sier professoren.

Les også: Frp tar opp Stoltenbergs bokavtale med statsråden

Nettavisen har bedt Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg om en kommentar til Gjems-Onstads kritikk.

- Generalsekretær Jens Stoltenberg er ansatt og betalt av NATO, og han følger reglene som gjelder der, heter det i en mail fra hans kontor til Nettavisen.

Jaglands medarbeider Danien Holtgen skriver følgende til Nettavisen:

- Slik vanlig praksis er i de fleste internasjonale organisasjoner, betaler ikke Jagland inntektsskatt til Frankrike, der han bor. Han har heller ikke rettigheter som gratis helsestell i Frankrike. Jagland betaler skatt til Norge for inntekter der i landet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag