*Nettavisen* Økonomi.

Skatteetaten forsket i det skjulte på 18.000 «skattesnytere»

Skattesnyltere ble forsket på uten å vite det. Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

18.000 utsatt for forskningseksperiment - uten å vite det.

05.06.14 05:32

Hele 18.000 nordmenn skal ha blitt forsket på av Skatteetaten uten å selv vite det, melder Dagens Næringsliv torsdag.

Skattetaten fikk i 2012 omfattende informasjon om nordmenns inntekter i utlandet gjennom informasjonsutveksling me dutenlandske myndigheter og finansinstitusjoner. Etaten sammenlignet da den informasjonen med hva nordmenn faktisk hadde oppgitt av inntekter fra utlandet i selvangivelsen for 2011.

Det viste seg at 18.000 personer til sammen hadde underrapportert 560 millioner kroner fra utenlandske pensjoner, finansinntekter og arbeidsinntekt, skriver avisen.

Ble forskningsobjekter
Det var så at disse 18.000 personene ble utsatt for et forskningseksperiment i påfølgende inntektsår. To av de som utførte eksperimentet er Alexander Cappelen og Bertil Tungodden ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Etter det DN forstå, var det forskerne som tok initiativet til samarbeidet med Skatteetaten.

Avisen har fått tilgang til en presentasjon av forskingsprosjektet, der de 18.000 forsøkspersonene omtales som skatteundragere.

Etaten delteforsøknspersonene opp i fire grupper og sendte brev med forskjellig innhold til de forskjellige gruppene. Dette for å se hva som motiverte forsøkspersonene til å oppgi riktig informasjon på selvangivelsen for 2012.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Man er selv ansvarlig for manglende opplysninger i selvangivelsen. Men å samle på informasjon om noen som gjør noe galt, og ikke si ifra i påvente av at han også skal gjøre feil i senere år - det er ikke ok, sier Rolf Lothe. Foto: Bo Mathisen. (©BO MATHISEN)

Kristisk metode
Fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen er kritisk til forskingseksperimentet.

- Når skattemyndighetene sitter på informasjon om skatyter, kan de ikke la være å gi den informasjon til vedkommende. De som får opplyst at de er oppdaget, blir de heldige i prosjektet, sier Lothe til DN.

Presseansvarlig Anne Kirkhusmo i Skattetaten kunne onsdag ikke svare på hvordan de 18.000 personene i forskningsstudien er fulgt opp fra Skatteetaten.

- Vi skal se nærmere på dette og komme tilbake, sier hun til DN.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.