*Nettavisen* Økonomi.

Skatteetaten og politiet med storrazzia over hele Norge

skatteetaten Foto: scanpix (scanpix)

Over 70 personer i aksjon i det største skatteraidet på flere år.

09.05.12 21:32

Målet for aksjonen, som startet tirsdag klokken 09 på morgenen, var privatpersoner og bedrifter som jukser sesg unna skatter og avgifter gjennom utstrakt bruk av fiktive fakturaer. Alle skatteregionene, Oslo kemnerkontor, NAV, Oslo politidistrikt og Romerike politidistrikt deltok.

- Dette er den største aksjonen vi har gjennomført siden oppstarten av prosjektet i 2009 med deltakelse fra over 70 personer fra hele landet, forteller avdelingsdirektør Jan-Egil Kristiansen ved Skattekrimavdelingen i Skatt øst. - Vi har i lengre tid kartlagt pengetransaksjonene mellom et omfattende nettverk av personer og virksomheter i Oslo-området.

- Hvor mange personer ble pågrepet i aksjonen tirsdag?

- Vi har ikke fått endelig rapport fra politiet, den får vi først torsdag. Jeg vet at én person ble pågrepet. Vi sitter imidlertid nå med en mengde materiale vi samlet inn. Vi bruker nå tid på å få kontakt med ulike personer og regnskapsførere. Det er mye jobb som ligger foran oss, sier Kristiansen til NA24.

Ikke kataloghaier
Han presiserer at aksjonen ikke dreide seg om de såkalte kataloghaiene.

- Vi jobber separat mot kataloghaiene som sender ut falske regninger, sier Kristiansen til NA24.

Aksjonen tirsdag dreide seg utelukkende mot organisert skattekriminalitet med fiktiv fakturering.

- Et samfunssproblem
- Denne ulvolige virksomheten er et alvorlig samfunnsproblem og det er derfor viktig at vi samordner innsatsen mot disse nettverkene, sier Kristiansen og tillegger at etaten i lengre tid har kartlagt pengetransaksjonene mellom et omfattende nettverk av personer og virksomheter i Oslo-området.

Ifølge Kristiansen er jukset med fiktive fakturaer et særlig problem i byggebransjen og dreier seg ofte om svart avlønning av gjestearbeidere fra øst-Europa.

Kan underby for å vinne oppdrag
- Ved hjelp av denne form for svindel kan uærlige aktører i male- bygge- og renholdsbransjen underby seriøse firmaer med mellom 25 og 30 prosent, sier Kristiansen.

Kartleggingen viser at 20 virksomheter de tre siste årene har overført til sammen 93 millioner kroner til ”hvitvaskere” basert på det Skatteetaten mener er fiktive fakturaer.

Én person fikk 56 millioner kroner på konto
- En person har alene fått 56 millioner kroner inn på sin konto fra en rekke foretak innen bygge- og malerbransjen. Han etterforskes nå av politiet for mistanke om heleri og hvitvasking. Tidligere i år er to personer i nettverket dømt for heleri og hvitvasking, bruk av falsk ID og bruk av ulovlig arbeidskraft, sier Kristiansen.

Arbeidet mot fiktiv fakturering i Skatteetaten er organisert i et landsdekkende prosjekt hvor alle fem skatteregionene, NAV, Oslo kemnerkontor og Politidirektoratet deltar. Prosjektet startet i 2009 og skal fortsette ut dette året.

Frem til utgangen av mars er det gjennomført 182 bokettersyn som har avdekket skatteunndragelser for 694 millioner kroner, fordelt på 377 millioner i svarte lønninger, 179 millioner i eierinntekter og 138 millioner kroner i merverdiavgift. Bare i årets første kvartal ble det avdekket 55 millioner kroner. De fleste sakene i de 44 nettverkene som er avslørt gjelder byggebransjen og renholdsbransjen i Oslo-området. 52 personer er anmeldt, og så langt er 29 personer dømt og den strengeste straffen er fengsel i tre år.

Dette er fiktiv fakturering:
Skatte- og avgiftsunndragelsene skjer ved at det lages en fiktiv faktura for å legitimere uttak av penger som enten brukes til å betale svarte lønninger eller til private uttak for eieren. Fakturaene produseres av personer som får provisjon for dette basert på fakturabeløpet. Disse personene som hvitvasker pengene er ofte uten fast bopel, rusmisbruker eller en person med falsk identitet.
Kilde: Skatteetaten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag