NA24.no

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV

Skattefelle for norske VIP-gjester i Sotsji

Sist oppdatert:
Gedigen straffeskatt for norske OL-gjester som ikke rapporterer riktig til Skatteetaten.

- Mens debatten her hjemme går på hvorvidt det skal være lov til å se OL på tv i arbeidstiden, noe som i utgangspunktet neppe omfattes av begrepet arbeid, er det en del av Norges befolkning som er så heldige at de er invitert med til OL. For dem er et springende punkt hvorvidt de er på arbeid eller om det er ferie, sier advokat Håkon Rakkenes i KPMG. Les mer i bloggen til Rakkenes her.

Han minner om at dersom turen i hovedsak har et feriemessig preg, skal mottakeren av turen fordelsbeskattes for verdien av turen.

- Denne verdien, som inkluderer både, reise, hotellopphold, bespisning og ikke minst billetter til forskjellige øvelser, vil fort kunne komme opp i en betydelig verdi. Fordelen skal beskattes som lønn, sier Rakkenes.

Må ha faglig program på minst seks timer dagen
For å unngå beskatning kreves det et faglig program på turen.

- Programmet bør i det minste vare om lag seks timer hver dag. I tillegg må det argumenteres for hvorfor en ikke kunne ha gjennomført det samme programmet i Norge. Regelverket er i utgangspunktet strengt, og som en hovedregel kan en legge til grunn at det desto lengre unna Norge en reiser, desto strengere er regelverket. Når en i tillegg reiser til et sted som arrangerer OL skal det nok mye til for å overbevise skattemyndighetene om at turen er av faglig karakter, sier skatteadvokaten.

Han har selv en mistanke om at majoriteten av de turer som i disse dager gjennomføres i Sotsji vil kunne medføre beskatning for turdeltakerne.

- Det er bedriften som arrangerer turen som har plikt til å foreta innberetning av den skattepliktige fordelen for deltakerne. Det er med andre ord arrangøren som må holde orden på og fastsette verdien av turen. Dersom det ikke foretas en slik innberetning fra arrangøren, har deltakeren selv en forpliktelse til å opplyse om turen på selvangivelsen, sier Rakkenes.

Kan bli ilagt tilleggsskatt
Han får støtte av advokat i i Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening (NARF) Per-Ole Hegdahl.

- OL-turer er i utgangspunkt en skattepliktige ytelse foranlediget av arbeidsforholdet og eller sponsoravtale. Vår erfaring er at skatteetaten gjerne kommer i ettertid og sjekker at dette er korrekt innberettet. I motsatt fall kan resultatet i verste fall bli inntektstillegg og tilleggsskatt, sier Hegdahl.

God planlegging kan gi fritak for skatt i Rio
- Jeg vil anta at det for de fleste som skal arrangere tur til Sotsji med forretningsforbindelse nå er for sent å sy sammen et faglig program. En skal imidlertid ikke glemme at det til sommeren arrangeres fotball VM i Rio de Janeiro. Rio de Janeiro er en by hvor mange norske bedrifter driver næring. Forholdene bør derfor kunne ligge til rette for, gitt at en planlegger godt, å kunne arrangere sponsorturer til Rio som er av en slik karakter at de ikke utløser beskatning selv om en skulle være så heldig at en skal på fotballkamp, sier RAkkenes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere