NA24.no

Skattegave til rederne

Foto: Berit Almendingen (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Næringsminister Dag Terje Andersen vurderer å gi søkkrike redere en skattegave.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Få politikere har kjempet hardere for rederienes gunstige skatteordninger enn dagens næringsminister. Selv om bransjen går så det suser vurderer Andersen å gi rederne en skattegave på opptil 15 milliarder kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Næringsminister Dag Terje Andersen fikk en varm velkomst da han i dag talte til noen av Norges rikeste mennesker. Tilhørerne, deriblant skipsrederkongen Fred OIsen, likte det de hørte.

- Viktig å ha skipsfart
- Rederiene konkurrer med rederier i andre land, og vi synes det er viktig å ha skipsfart i Norge for at sjøfartsindustrien rundt skal ha mulighet til å utvikle seg videre. Det er det som ligger bak vårt engasjement, sier næringsminister Dag Terje Andersen til TV 2 Nyhetene.

Se hele innslaget her

For tre år siden var Andersen sentral i kampen for å beholde nettolønnsordningen for sjøfolk, en ordning som sparer rederne for milliarder hvert år.

Professor Terje Hansen mener politikerne er blåøyde, nå som rederbeskatningen endres på nytt. Grunnen til skatteletten er å nærme seg reglene i EU, noe som trolig ender med at norske redere får slettet en enorm skattegjeld.

- Rederinæringen er veldig flink med å bearbeide politikerne slik at de får veldig gunstige skattemessige rammebetingelser. Det jeg tror her kommer til å skje er at myndighetene kommer til å gi en generell skatteamnesti for den skatten de egentlig skulle ha betalt. Og det vil spare dem antakelig for en skatteregning på et sted mellom ti og 15 milliarder kroner, sier Terje Hansen.

SV må antakelig støtte
Andersen selv vil ikke kommentere, men mye tyder på at Arbeiderpartiet og Senterpartiet langt på vei vil støtte EU-tilpasningen. Finansminister Kristin Halvorsen og hennes parti må trolig være med på å gjøre rederne enda rikere, enten de vil det eller ei.

Skatteamnesti for rederne er ikke noe nytt, i 1994 slapp rederne skatt for mellom syv og 15 milliarder kroner. Trusselen rederbransjen kommer med ovenfor myndighetene går ut på at rederne tar sine skip og flytter ut dersom de ikke de får nye skattegaver.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere