*Nettavisen* Økonomi.

Skattejubel for titusenvis: Slik rammer Sivs snuoperasjon

Hanne Rudi og de andre ansatte på Gimle Kino i Oslo var i januar frustrerte over at fribillettene røk på grunn av skatteendringene. Etter Siv Jensens helomvending kan ansatte nå få kinobilletter verdt 10.000 kroner i året skattefritt. Foto: Paul Weaver

Mange blir påvirket av nye regler for skatt på frynsegoder.

06.03.19 19:29

Onsdag ga finansminister Siv Jensen etter for presset som fra flere hold har krevd endring i skattereglene knyttet til personalrabatt. Fra 1. januar skjøv Finansdepartementet rapporteringsbyrden over på arbeidsgiverne, samtidig som personalrabattene ble innskjerpet.

Nå blir imidlertid skattereglene for frynsegoder mer fleksible: Tidligere kunne ansatte ikke få rabatt på mer enn 50 prosent av markedsverdien, og den totale rabatten kunne ikke overstige 7.000 i året. Nå kan ansatte få rabatt 100 prosent skattefritt til en maksgrense på 8.000 kroner i året.

Taket for skattefrie gaver heves fra 1.000 til 2.000 kroner i året. Det gir utslag i mange bransjer.

Frivillige kan få skattefrie verdier til 10.000

  • Frivillige på festivaler og andre kulturarrangementer vil kunne motta festivalpass og andre naturalytelser som mat til en verdi av 10.000 kroner uten at arrangøren trenger å innrapportere godene. Et ukespass på Øya-festivalen koster for eksempel rett under 3.000 kroner. Denne blir dermed skattefri for frivillige som jobber før og etter festivalen.
  • Ansatte på kino og teater kan få goder tilsvarende en gratisbillett i uken (150 kroner per billett) med de nye reglene. Arbeidstakerne kan få fribilletter og kioskvarer til en verdi av inntil 10.000 kroner (8.000 kroner i personalrabatt og 2.000 kroner i gaver skattefritt).
  • Ansatte i varehandel, for eksempel klesbutikker og byggevarekjeder: Når vilkåret om at ansatte maksimalt kunne få 50 prosent rabatt per vare fjernes, betyr det at ansatte kan få 100 prosent rabatt på varer og tjenester som omsettes i virksomheten. Mange ulike rabattordninger kan brukes innenfor denne regelen:
    - 25 prosent rabatt på varer med omsetningsverdi 32.000 kroner.
    - 50 prosent rabatt på varer med omsetningsverdi 16.000 kroner.
    - 100 prosent rabatt på varer med omsetningsverdi 8.000 kroner. I tillegg kan ansatte få gaver verdt 2.000 kroner skattefritt.
  • Ansatte i transportnæringen: Sjåfører og andre i transportbransjen kan foreløpig fortsette som før nyttår. Finansdepartementet gir bransjen fram til 1. juli med å tilpasse ordningene med personalrabatt på persontransport med de nye reglene. Etter det må også de forholde seg til at de kun kan få fribilletter til en verdi av 10.000 kroner til sammen.

Carlsen Fritzøe: - Endrer ikke stort

Til tross for at de ansatte nå kan få 100 prosent rabatt på varer opptil 8.000 kroner i året, samt 2.000 kroner i gaver skattefritt, er ikke byggevarekjeden Carlsen Fritzøe fornøyde. Nettavisen.Økonomi har tidligere omtalt hvordan k jedens hovedproblem var prissetting av varer. Problemet blir ikke løst av de nye endringene, sier økonomidirektør Beate Andersson.
- Det endrer ikke stort på våre utfordringer. 8.000 kroner er fremdeles lavt og vi sliter med å sette markedspris, sier økonomidirektøren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Økonomidirektør Beate Andersson i Carlsen Fritzøe inspiserer varene sammen med trelast-sjef Jan Sverre Hansen. Nå kan Hansen og kollegene i Carlsen Fritzøe få varer verdt opptil 8.000 kroner med 100 prosent rabatt i året. Foto: Håkon Stavland Lexberg (Sandefjords Blad)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag