NA24.no

Skattelistene er åpne - sjekk lønna til hvem du vil

SKATTELISTENE LAGT UT: Sjekk lønn, formue og utlignet skatt til hvem du vil. Som bildet viser hadde Petter Northug en netto inntekt på 7,065 milliner kroner i 2013 og en formue på 14,8 millioner.
SKATTELISTENE LAGT UT: Sjekk lønn, formue og utlignet skatt til hvem du vil. Som bildet viser hadde Petter Northug en netto inntekt på 7,065 milliner kroner i 2013 og en formue på 14,8 millioner. Foto: Skjermbilde (Skatteetaten/Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Skattelistene for skatteåret 2013 er lagt ut og du kan dermed sjekke lønna til sjefen, naboen, kollegaen din og alle andre du kjenner. Men bør du?

Så er det endelig klart for nysgjerrigperenes store dag: Skattelistene er lagt ut.

Det betyr at du kan sjekke lønna og formuen til naboen, sjefen, kolleger og ellers alle du vet navnet på.

Men i år er det ikke bare bare å sjekke. Regjeringens nye «sladrehank»-regel gjør at alle du søker på får vite at du har søkt på dem. Les mer i saken: Skal du skatte-snoke på naboen, bør du være klar over én ting

- Langt over grensen
- Det blir nok ikke oppfattet positivt at du snoker i naboens, kollegaen din, eksen eller sjefen din sin lønn. Mange vil føle at du tråkker langt over grensen, sier hodejeger i Raadhusgruppen Trine Larsen til Nettavisen NA24.

Hun anbefaler de nysgjerrige å spørre personen direkte, men innrømmer at terskelen dermed blir høyere.

- Mange vil nok kvie seg for å spørre noen direkte. Det er jo litt sprøtt å ringe på døra til naboen å spørre: Hva tjener du egentlig?, medgir Larsen.

Ønsker «sladrehank»-regelen velkommen
Hun er prinsipielt tilhenger av offentliggjøring av skattelistene, men synes utvikling de siste årene ikke har vært heldig.

- Skoleunger sjekker hva foreldrene til kompiser tjener og pressens grafsing i kjendisers økonomi er ikke innenfor det som er tanken bak offentligheten sin rett til innsyn og avdekke uregelmessigheter. Så jeg ønsker den nye regelen velkommen, den ivaretar både offentlighetens og individets interesser, sier Larsen.

Trine Larsen, hodejeger i Raadhusgruppen.


Skattelistene for inntektsåret 2013 er tilgjengelig på skatteetaten.no. For å søke i skattelistene må du logge deg inn via ID-porten med MinID. Det er bare siste års skattelister som er tilgjengelig for søk.

Om lag 898.000 unike brukere har i løpet av året vært inne og sett på skattelistene for inntektsåret 2012. Det er gjort mer enn 16, 5 millioner søk.

Skattelistene inneholder følgende opplysninger:
skattyternes navn

postnummer

poststed

fødselsår (organisasjonsnummer for selskaper)

nettoformue

nettoinntekt (alminnelig inntekt før særfradrag)

utliknet skatt

Det er ikke mulig å reservere seg mot å stå i skattelisten. Dette gjelder både skattelisten som legges ut på skatteetaten.no og skattelisten som distribueres til pressen.

Skattelisten for personer skal ikke inneholde:
opplysninger om personer med sperret adresse gitt i medhold av lov om folkeregistrering

opplysninger om personer der opplysningene som inngår kan røpe et klientforhold

opplysninger om personer som var 17 år eller yngre ved inntekstsårets utgang

opplysninger om personer uten fast bopel

opplysninger om avdøde personer
Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere