*Nettavisen* Økonomi.

Skatteparadis koster milliarder

Foto: (Sealand)

Verdens minste, antakelig styggeste, mest usikre og minst anerkjente land er svindyrt av spesielle årsaker.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Denne «herligheten» ligger nå altså ute for salg av det spanske meglerfirmaet Inmonaranja for for svimlende 6,3 milliarder kroner, ifølge BBC.

NA24 - din næringslivsavis

Sealand, som er verdens minste «land», består av en 550 kvadratmeter stor stålplattform som står trygt plantet på to betongsøyler i Nordsjøen, 11 kilometer utenfor kysten av Essex i Øst-England.

Foruten den lille plassen er landet også plaget med enormt mye vind, og en amerikansk turist beskrev landet som helt utrolig stygt. I juni 2006 ble plattformen utsatt for en kraftig brann som svekket landet betraktelig.

Men det er nok ikke spekulasjoner om at en eksentriker ønsker seg eget flagg, nasjonalsang, valuta og pass som får den rustne plattformen til å bli verdens desidert dyreste bolig eller «øy».

Landet har nemlig erklært seg selv som et frihandelsområde med nullskatt, og det finnes heller ingen gamblingrestriksjoner her. Stort sett finnes det nesten ingen lover som regulerer økonomiske forhold.

Er det en stat?
Den eneste måten å komme seg dit på, er med båt eller helikopter, men det spørs om de som eventuelt kjøper dette landet noen gang kommer til å sette sin ben her.

Plattformen ble bygd i 1941 og ble brukt som sjøfort under annen verdenskrig. For 40 år siden flyttet den eksentriske britiske majoren Paddy Roy Bates inn sammen med familien.

Bates proklamerte plattformen som en uavhengig stat i internasjonalt farvann, døpte den Sealand og kronet seg selv som fyrste.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det finnes ingen stater som gir Sealand diplomatisk anerkjennelse og både rettsavgjørelser i USA og Tyskland har konkludet med at Sealand ikke har noen lovlig status, men at det er en del av det maritime territoriet til Storbritannia.

Men The Times har tidligere skrevet at den britiske regjeringen og det britiske rettsystemet har kommet frem til at Sealand ligger utenfor deres territorier.

Utrolige historier
Som stater flest har også Sealand måttet forsvare seg mot inntrengere. Den britiske marinen gjorde et forsøk på å erobre Sealand i 1968, men valgte å gjøre vendereis da de ble møtt med varselskudd.

En britisk dommer ga senere Roy av Sealand medhold i at hans lille stat ikke lå i britisk farvann og at plattformen derfor var utenfor den britiske regjeringens kontroll. .

En av de mer dramatiske hendelsene i den lille nasjonens historie var da fyrstefamilien ble lurt til Wien av noen tyskere som skulle fremlegge en forretningsidé. Mens de var i Østerrike okkuperte imidlertid noen andre tyskere plattformen.

Da familien så kom tilbake tok de en av piratene til fange i nesten to måneder og tvang ham til å vaske toalettene og lage kaffe. Deretter ansatte de sikkerhetsvakter, pensjonerte medlemmer av det britiske militæret, slik at plattformen til enhver tid var sikret, ifølge globalpolicy.org.

Versace-mordet
Men det er ikke bare enkelt å styre sitt eget land heller. Falske papirer fra Sealand har dukket opp som paddehatter i flere kriminelle miljøer verden over.

I 1997 ble den verdenskjente designeren Gianni Versace skutt i Miami. Morderen hans begikk så selvmord på en husbåt eid av en tysk forretningsmann. Politiet som etterforsket denne saken kom frem til at forretningsmannen hadde diplomatisk pass og bilskilter utstedt fra Sealand.

Dette var første gangen det som blir omtalt som falske papirer fra Sealand dukket opp. Roy Bates hevdet selv at han ikke kjenner denne tyskeren, ifølge globalpolicy.org.

Populære papirer
Så viste det seg at flere tusen pass fra Sealand dukket opp overalt fra Asia til Øst-Europa. Passene hadde alle et spesielt merke fra Bates, og i Hong Kong alene ble det solgt rundt 4.000 stykker, ettersom innbyggerne klamret til seg det de kunne av utenlandske identifikasjonspapirer i perioden før Storbritannia overleverte området til Kina i 1997.

Etter dette ble det avdekket at en kriminell spansk gjeng produserte bilskilter og diplomatiske papirer som skulle se ut som om de var på vegne av Sealand. Det spanske politiet arresterte rundt 80 av disse og det viste seg at de hadde solgt diplomatiske bilskilter og papirer til marokkanske hasjsmuglere, forhandlet med russiske våpensmuglere og irakiske «klienter».

Etter hvert oppdaget de spanske etterforskerne at bakmennene til mange av disse papirene og skiltene var de samme tyskerne som hadde okkupert plattformen i 1978. De hadde antakelig fått med seg papirer som de kopierte i stor stil og solgte videre for så mye som 55.000 dollar stykket.

Astronomiske tall er nevnt
Nå har altså familien fått nok og vil selge hele «landet»

– Vi har eid øya i 40 år og faren min er nå 85 år gammel. Det er kanskje på tide med foryngelse, sier fyrst Michael of Sealand til The Times.

Michael of Sealand tilbringer forøvirg veldig lite tid på plattformen, da han oppholder seg mest på det britiske fastlandet.

- Noen har nevnt astronomiske tall, men la oss nå se hva det blir til, sier han til the Times.

Seks milliarder kroner er nok astronomiske for de fleste av oss.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.