22. juni er første pulje i skatteoppgjøret ferdig, og dette er også den tidligste datoen du kan få utbetalt skattepenger du har til gode.

De aller fleste varsles elektronisk om skatteoppgjøret sitt siste halvdel av juni. Da ligger melding om oppgjøret klar i Altinn.

Når du mottar skatteoppgjøret, står det en dato øverst i høyre hjørne. Den viser at du vil få utbetalt skattepengene innen to uker fra den angitte dagen.

Dersom du leverte selvangivelsen på papir, får du skatteoppgjøret tidligst i august. Den siste puljen er klar 12. oktober.

For næringsdrivende er skatteoppgjøret klart tidligst 3. august.

Les: - Dette bør du bruke ferie- og skattepengene på

Kraftig endring

I gjennomsnitt ventes det at de som får igjen penger i år får mellom 14.000 og 17.000 kroner når fradrag er medregnet, og mens feriepengene gjerne brukes på løpende forbruk og ferier gjennom sommeren så er det en helt annen prioritering når det gjelder skattepengene.

En undersøkelse utført av SpareBank 1 SMN med 320 respondenter viser at det er en kraftig endring i hvordan folk planlegger å bruke skatteoppgjøret sitt.

Les: Skatteetaten gransker disse ekstra nøye i år

I fjor var det sparing i aksjefond og nedbetaling av gjeld som rykket frem, men nå er det forbruksutgifter som prioriteres høyere og sparing i aksjefond og bank faller tilbake.

- Heldigvis er det en liten økning i andelen som vil nedbetale gjeld. Det er også viktig å prioritere ubetalte regninger. Likevel er det synd at trenden for øvrig er at forbruk stiger og sparing total sett synker, sier privatøkonom i Sparebank 1 SMN til Nettavisen.

Skatteyters prioritering - bruk av skattepenger i 2016 versus 2016:

Prioritering bruk av skattepenger 2016:

Betale regninger
Reise og ferie
Nedbetale gjeld
Forbruk
Spare i aksjefond
Kjøpe andre varer
Spare i bank
Kjøpe kapitalvarer

Prioritering bruk av skattepenger 2015:

Spare i aksjefond
Betale regninger
Nedbetale gjeld
Spare i bank
Reise og ferie
Forbruk
Kjøpe andre varer
Kjøpe kapitalvarer

- Har du ikke gjort endringer på selvangivelsen vil du nok kjenne igjen tallene, men for deg som har gjort endringer er det viktig å se gjennom hva som er godkjent av fradrag. Klagefristen for de som får skatteoppgjøret den 22 juni er 3. august og du kan enkelt klage elektronisk, informerer Reite.

For deg som har fått regning på restskatt kommer betalingsfristene raskt. Allerede 20. august er første betalingsfrist for de som får skatteoppgjøret den 22. juni, og da må halvparten av restskatten betales dersom samlet krav er over 1000 kroner.

- Svært mange av de som får restskatt har fått dette også tidligere år. I våre undersøkelser oppgir halvparten av de som venter restskatt at de pleier å få restskatt. Det som er lett å glemme når regningen kommer er at man også bør gjøre en skatteberegning for i år slik at man kan tilpasse skattekort eller forberede seg på den samme ekstraregningen neste år, sier Reite.