Skattepengene i fare

Foto: Paul Weaver (Paul Weaver - Nettavisen)

Streiken i staten kan føre til forsinket utbetaling av skattepengene.

26.05.12 21:32

Hele 10.000 statsansatte gikk ut i streik fra torsdag 24. mai. Skattedirektoratet er en av mange statlige etater som rammes.

I fagforeningen YS Stat går 1.300 meldemmer ut i streik. Mange av dem jobber i Skattedirektoratet.

- I Skatteetaten omfattes en rekke kontorer og funksjoner. Dermed kan skatteoppgjøret bli forsinket og tilgjengeligheten for publikum bli redusert. En rekke departementer og offentlige etater vil dessuten merke konflikten, ved at administrative oppgaver og funksjoner rammes, sier leder i YS Stat Pål N. Arnesen.

Også i fagforbundene LO og UNIO er det mange medlemmer som jobber i Skattedirektoratet og som nå streiker.

- Behøver ikke bli vesentlig påvirket
Overfor NA24 er Skatteetaten forsiktig med å uttale seg om konsekvensene av streiken.

- Publikum vil i første omgang merke virkning av en eventuell streik ved at vi ikke klarer å opprettholde ønsket servicenivå. Skattekontorene i store byer som Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø kan måtte holdes stengt. Streiken vil også ramme telefontjenesten vår, slik at det her vil bli lengre ventetider, sier HR-direktør i Skatteetaten Lise Sannerud til NA24.

Sannerud understreker at folk kan få svar på mange av spørsmålene sine på skatteetaten.no og at alle elektroniske tjenester, som for eksempel bestilling av frikort og skattekort, fungerer som vanlig.

- Men det er klart at vår mulighet til å hjelpe skattyter er vesentlig svekket når skatteveilederne våre tas ut i streik. Redusert saksbehandlingskapasitet ved skattekontorene kan føre til at behandlingen av selvangivelsene tar noe lenger tid, men vi har i første omgang ikke grunn til å tro at skatteoppgjøret i juni blir vesentlig påvirket, sier Sannerud.

Når kommer skattepengene?
Som NA24 tidligere har skrevet (Snart får du 30.000 kroner ekstra inn på konto) er oppgjørsdatoen for det første skatteoppgjøret 25. juni. Av erfaring får de fleste som har penger til gode pengene på konto samme dag, eller dagen etter oppgjøret er klart.

Ifølge skatteloven har landets kemnere tre uker på seg fra skatteoppgjøret ditt er ferdig til å føre pengene inn på kontoen din. Det betyr at dersom du får oppgjøret mandag 25. juni risikerer du i verste fall å måtte vente til mandag 16. juli før pengene er på konto.

- Det er dessverre ikke mulig for våre veiledere å vite hvilket tidspunkt saksbehandler blir ferdig med å behandle akkurat din selvangivelse, og dermed når skatteoppgjøret ditt er klart og på konto, sier senior informasjonsrådgiver i Skatteetaten Anette Bjerke til NA24.

Nå bidrar altså streiken til utterligere uklarhet om når du vil motta skattepengene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.