*Nettavisen* Økonomi.

Skattepengene kan bli forsinket

Streik kan føre til at utbetaling av skattepenger i juni blir utsatt. Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)

Skatteetaten lammes ved streik og utbetaling av skattepenger i juni kan bli utsatt.

21.05.14 15:31

Forbundene i YS Stat har i dag meldt streikeuttak for cirka 1400 medlemmer fra arbeidstidens begynnelse 26. mai. Av de 1400 er hele 566 ansatt ved Skatteetaten sentralt eller ved skattekontorer i 10 byer, deriblant Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

LO Stat tar har meldt streikeuttak for 4335 medlemmer, derav hele 899 i Skatteetaten og ved ulike skattekontor.

I tillegg har UNIO varslet plassoppsigelser for 3400 medlemmer, men det er uklart hvor mange av disse som er skatteansatte.

Det betyr at fra mandag av kan minst 1465 skatteansatte være i streik. Meklingsfristen går ut ved midnatt søndag.


Ifølge YS vil streik bety utsatt skatteoppgjør, og dermed utsatt utbetaling av skattepenger, for deler av skatteytermassen.

- Det er vanskelig å være presis på hvor mange som vil få et forsinket skatteoppgjør. Skatteoppgjøret kommer i flere puljer ut over sommeren, men det er først og fremst skatteoppgjøret i juni som blir berørt, og som har den største gruppen av skattytere. Skatteetaten foretar en rekke kontroller i forkant av skatteoppgjøret, og de skattytere som ikke er ferdig kontrollert vil ikke komme med i juni-oppgjøret, sier rådgiver i YS-forbundet Skatteetatens Landsforbund Jens Christian Batt til Nettavisen NA24.

Han minner også om at ved streik vil sentralbordet og all telefonisk veiledning stoppes, og det vil ikke bli noen veiledning ved fysisk oppmøte på de kontorene som er tatt ut.

Mer om konsekvenser av streik for Skatteetaten:

Skatteetatens IT- og servicepartner

Utsatt skatteoppgjør for deler av skatteytermassen i juni. FIN får ikke nødvendige kasserapporter fra regnskapsenheten i Grimstad (SRE). FIN mangler da viktig tallmateriale de trenger for driften av offentlig forvaltning.

Skatteopplysningen

Lammer sentralbordet til hele Skatteetaten, samt at all veiledning på telefon stoppes.

Skattekontorene

Ingen veiledning for publikum ved fysisk fremmøte på kontorer som er tatt ut. Reduserte kontroller på skatte- og avgiftsområdet, samt svært begrenset innkreving av MVA.

Skaper forsinkelser og delvis stopp på folkeregisterets tjenester:

- Vanskeligheter med å få fødselsnummer/d-nummer

- Vanskeligheter med å få innvandringer registrert

- Vanskeligheter med å få utskrevet fødselsattest eller bostedsattest

- Forsinkelser og vanskeligheter med å få prøvingsattest ved inngåelse av ekteskap - dvs. ingen får lovlig giftet seg uten dette og forsinkelsene vil bli store avhengig av lengde på streik

- Vanskeligheter med å få endre navn, meldt flytting, registrere foreldreansvar og endring av sivilstand og død

Skattedirektoratet

Forsinkelse i utredninger og systemutvikling. Påvirker mest internt i SITS og SKD, men også ut mot eksterne samarbeidspartnere. Kan gi forsinkelse i noe av utredningsarbeidet med overføring av oppgaver fra Toll og SI - men dette er noe usikkert.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag