NA24.no

Skattesjokk for nye pensjonister

Foto: Montasje/ Sara Marie Vollset (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Lik inntekt, like fradrag og lik formue betyr ikke lenger lik skatt.

Fra og med i år kan to personer skattlegges vidt forskjellig, selv om de har identiske inntekter og fradrag, skriver Skattebetaleren.

De nye skattereglene for pensjonister gjorde at en rekke pensjonister med relativt høy pensjon må betale mer i skatt.

For å bøte på problemet har regjeringen lagt 400 millioner i potten, og sikret overgangsregler som skal gjøre overgangen til nye regler lettere for pensjonistene med lav eller middels pensjon som får skatteskjerpelse.

Les mer: Her er de største taperne

Les mer: Nye regler kan sende deg i fengsel

Disse reglene gjelder imidlertid kun for dem som var pensjonister i 2010. Ble du pensjonist i 2011, og rammes av de nye reglene må du derfor betale langt mer enn en som har samme inntekt, samme fradrag og samme formue.

- Finansdepartementet mener det er rimelig å gi de aktuelle pensjonistene og deres ektefeller, som i utgangspunktet har relativt lave inntekter og som kan få til dels vesentlige skjerpelser, tid til å tilpasse seg de nye skattereglene, skriver Anders Lande, underdirektør i Finansdepartementet, i en e-post til Skattebetaleren. Samtidig mener han de som blir pensjonister i 2011 og fremover ikke er vant til de gamle reglene, og at de derfor ikke kan forvente å nyte godt av overgangsreglene.

Rolf Lothe, advokatfullmektig i Skattebetalerforeningen, har jobbet med å gjøre regjeringen oppmerksomme på gruppen med pensjonister som nå får kraftig skatteskjerpelse. Han mener det hverken er rimelig eller fornuftig å forskjellsbehandle pensjonistene på denne måten.

- Dette henger ikke på greip. Det burde selvfølgelig være slik at to pensjonister – eller andre for den saks skyld – som har identiske inntekts- og formuesforhold betalte den samme skatten, sier Lothe.

Han mener begrunnelsen til Finansdepartementet ikke holder mål.

- Departementets forskjellsbehandling er etter mitt skjønn svakt begrunnet. Det er bra at de gir en gruppe pensjonister tid til å tilpasse seg et nytt skattenivå - selv om vi helst hadde sett at unntaket var endelig og ikke bare en overgangsregel - men dette er uansett ikke noe godt argument for at overgangsreglene ikke skal gjelde alle, sier advokatfullmektigen til Skattebetaleren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere