Skattesmell for ABBA-Björn

Foto: NRK/Iambic Productions Ltd.

Björn Ulvaeus fikk nesten 90 millioner svenske kroner i baksmell i fjor. Nå kommer en regning til.

04.01.07 10:12

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Det svenske skatteverket mener at ABBA-stjernen gjennom sitt opplegg med skatteparadisselskaper har gjemt unna midler fra beskatning. Derfor fikk han i fjor en enorm skatteregning på hele 87 millioner svenske kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Dette kravet ble så formildet til 67 millioner svenske kroner, men nå skal han bli avkrevd for ytterligere 16 millioner svenske kroner, ifølge dn.se.

Disse pengene skal tilsvare det beløpet som det svenske skattevesenet mener at musikkstjernen via stiftelser og lignende har unndratt beskatning i perioden 2004-2005.

Fra 1990 har Ulvaeus rettigheter blitt samlet i et nederlandsk selskap som heter Fintage. Selskapet avtalte med skatteparadisselskapet Stanova, på de nederlandske antillene, om at 95 prosent av royalty-inntektene skulle gå dit.

Ifølge den svenske avisen eies Stanova via et annet selskap av Björn Ulvaeus kapitalforsikring i forsikringsselskapet Royal Skandia. Ulveaus skal så få tak i pengene via tilbakekjøp av andeler i kapitalforsikringen.

Björn Ulvaeus er ikke den eneste kjente musikeren som gjennom stiftelser og kompliserte selskapsstrukturer har saltet pengene sine ned i Nederland. Blant annet har de aldrende rockestjernene i The Rolling Stones og fattigdomsaktivisten Bono gjort det samme.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.