Skattetabbe hos 85.000: Denne meldingen ga uføre skattesjokk

INNRØMMER FEIL: SMSen som Skatteetaten sendte ut førte til at mange uføretrygdede fikk et nytt slag i ansiktet og følte mer utrygghet, mener Uføretrygdedes Landsorganisasjon. Skatteetaten innrømmer at det ble gjort en feil under skattetrekk for 85.000 uføretrygdede.

INNRØMMER FEIL: SMSen som Skatteetaten sendte ut førte til at mange uføretrygdede fikk et nytt slag i ansiktet og følte mer utrygghet, mener Uføretrygdedes Landsorganisasjon. Skatteetaten innrømmer at det ble gjort en feil under skattetrekk for 85.000 uføretrygdede.

- Jeg fatter ikke hvordan de kan sende ut dette uten forvarsel.

05.02.15 21:59

Onsdag fikk 85.000 uføretrygdede en SMS fra Skatteetaten om at nytt skattekort var tilgjengelig på deres nettsider. Der fikk de beskjed om at skattekortet deres er endret fra tabellkort til prosentkort.

Ifølge Uføres Landsorganisasjon fører dette til at mange nå blir trukket mer i skatt enn de hadde blitt med tabellkortet.

- Jeg fatter ikke hvordan de kan sende ut dette uten forvarsel. Jula ble ødelagt for mange fordi de ikke visste hvordan reformen ville slå ut på økonomien deres, før i januar. Når de endelig får vite det og tror at de har oversikt får de en slik SMS, sier Trude Sommer, nestleder i Uføres Landsorganisasjon, oppgitt.

De mener Skatteetaten har gitt de uføre feil skattetrekk, og at de nå forsøker å rette det opp ved å gi dem prosentkort. Organisasjonen reagerer sterkt på det de opplever som rot fra myndighetene. De mener dette er en konsekvens av at regjeringens uførereform er innført i «hui og hast».

Ifølge Trude Sommer har mange uføre fått mindre penger å rutte med etter at den nye reformen trådte i kraft 1. januar.

- Dette er mennesker som er syke, og mange av dem kan ikke alle disse lovene og reglene. Når de får denne SMS-en får de en ny smell. Dette fører til at mange taper enda mer penger, sier Trude Sommer.

FEIL SKATTETREKK: 85.000 uføretrygdede fikk denne SMSen om nytt skattekort onsdag. Foto: Skjermdump

Unngå restskatt

Anne Kirkhusmo i Skatteetaten innrømmer i en e-post til Nettavisen at det ble gjort en feil da de skulle trekke skatt av de 85.000 uføretrygdede.

- I forbindelse med overgangen til ny uførereform skjedde det en mindre teknisk uregelmessighet i våre datasystemer. Dette førte til at tabellkort ble satt som forhåndsvalg for denne gruppen brukere. Normalt skulle de fått prosentkort siden det er her er flere utbetalere av lønn og/eller pensjon. Dette ble senere fanget opp i en rutinesjekk hos oss, skriver Kirkhusmo.

Dette er meldingen som møter 85.000 uføretrygdede på Skatteetatens hjemmesider.

Hun forklarer at de valgte å endre skattekortene til disse brukerne fra tabellkort til prosentkort, for å unngå at de fikk restskatt. Kirkhusmo legger til at dette kun gjelder brukere som har flere utbetalere av uføretrygd, uføreytelser, pensjon og/eller lønn.

- Hvis man mener at det nye skattekortet gir feil skattetrekk, er det viktig å kontrollere om opplysningene i skattetrekksmeldingen er riktige og eventuelt be om nytt skattekort, slik at vi får trukket riktig skatt gjennom hele året. Er grunnlaget riktig, trenger du ikke foreta deg noe, skriver hun.

- Dårligere for syv av ti

Fra 1. januar skattlegges uføretrygden som lønn og ikke som pensjon. I tillegg økes uføretrygden for å kompensere for økt skatt. Ifølge Nav skal åtte av ti komme likt eller bedre ut av omleggingen. Uføres Landsorganisasjon mener derimot at syv av ti kommer dårligere ut.

- De har fjernet særfradraget, økt trygdeavgiften og fjernet skattebegrensningen. Da sier det seg selv at de fleste ikke vil komme godt ut. Og så kommer denne beskjeden på SMS. De tar fra alle kanter, sier Trude Sommer, nestleder i Uføres Landsorganisasjon.

Hun forteller at de for en ukes tid siden startet en undersøkelse blant sine egne medlemmer, for å se hvordan endringene påvirker medlemmenes økonomi.

- Vi ser at det er folk som taper opp mot 4000 i måneden. Når du er veldig syk og har barn er dette mye penger. Ut fra vår undersøkelse så langt ser det ut som at syv av ti taper på omleggingen, sier Sommer.

- Må flytte i telt

Sommer har fått henvendelse fra medlemmer som sier at de ikke ser noen annen løsning enn å flytte i telt.

- Flere har sendt dokumentasjon. Vi har sett på regnestykkene deres, og de klarer ikke å dekke utgiftene. Regjeringen har økt bruttoinntekten for hver og en for at de skal skattlegges som lønnstakere, men taket for bostøtte er ikke økt, så mange mister bostøtten og taper dermed her også, fortsetter hun.

Uføres Landsorganisasjon mener dette gir inntrykk av at reformen er gjennomført uten at man har sett hvilke konsekvenser den ville føre til.

- Syke mennesker har ikke råd til medisiner lenger. Medisiner som de er avhengige av. Mange sitter igjen med altfor lite penger til hus og mat, og dette går veldig på psyken til de som er rammet. Jeg tror at de man kanskje kunne fått ut i jobb, og som har litt restarbeidsevne, vil bli sykere på grunn av denne psykiske belastningen, sier hun.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.