*Nettavisen* Økonomi.

Skattlegger russisk olje

Hviterussland hevner seg på Russland i den bitre gasskampen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Kort tid før jul signaliserte Russland at deres til da beste allierte, Hviterussland, også måtte punge ut dobbelt så mye for gassen. Det er det statskontrollerte russiske selskapet Gazprom som truet med å stenge igjen kranene i 1. nyttårsdag dersom de ikke godtok kravet. Det samme kravet gjaldt også for nabolandet Georgia, men det er ikke uventet da disse landene fremstår som bitre fiender.

NA24 - din næringslivsavis

Med god hjelp av bitende kulde kom Russland og Hviterussland til enighet to minutter før tidsfristen gikk ut. Foruten en høyere pris fikk russerne også en eierandel på 50 prosent av rørledningen som går gjennom Hviterussland og til Europa. Men nå slår hviterusserne tilbake ved å skattlegge gassen.

Landet, som nå betaler 100 dollar for gassen som tidligere kostet 47 dollar, sier at de vil skattlegge Russland med 45 dollar per tonn olje, ifølge bbc.com.

Påvirker ikke oljeprisen
Analytikere mener at utspillet ikke er sannsynlig til å påvirke oljeprisen, men at kan lage kortsiktige problemer for raffineriene i blant annet Tyskland. Årsaken er at Russland transporterer rundt en femtedel av sin oljeeksport gjennom Hviterussland. Mye av denne oljen fraktes til raffinerier i Tyskland og Polen.

Men det russiske oljeledningsmonopolet Transneft er ikke bekymret for skattleggingen.

- Hviterussland kan ikke innføre noen eksport eller tilleggsavgifter, fordi oljen tilhører Russland, sier Transnefts visepresident Sergei Grigoryev, til Reuters.

Bitre naboland
Den tidligere sovjetrepublikken Georgia er heller ikke på godfot med de russiske myndighetene. Russerne misliker sterkt at republikken har alliert seg med vestlige land, og for å vise misnøyen har Putin innført strenge økonomiske sanksjoner mot landet. I tillegg har hundrevis av georgiere som Russland mente var ulovlige innvandrere, blitt deportert .

Georgia på sin side misliker at Russland gir støtte til deler av landet som i praksis har brutt ut fra Georgia.

Georgias hovedeksportartikler, vin og mineralvann, nektes å bli eksportert til Russland. I tillegg er land, luft og kystforbindelsene med Russland svekket og den diplomatiske kontakten fraværende.

Den statlige russiske gassgiganten Gazprom har tidligere truet Georgia med at de i 2007 planlegger å øke prisen på 1000 kubikkmeter gass eksportert til Georgia fra dagens nivå på 110 dollar til 230 dollar. Dersom denne prisen altså ikke blir akseptert, skrus kranene igjen.

OECD har tidligere signalisert at de er svært bekymret for utviklingen i det statseide gasselskapet Gazprom.

- Spyttet oss i ansiktet
Det som i utgangspunktet var dårlige diplomatiske forbindelser kollapset i september da fire russiske militæroffiserer ble arrestert i Georgias hovedstad, Tbilisi, og siktet for spionasje. Spionene ble fremstilt på tv og overlevert til internasjonale diplomater på en måte som russerne mener var konstruert for å ydmyke dem.

Vladimir Putin har i flere år siklet etter å bli medlem av WTO, noe Georgia er, men i midten av oktober begynte Georgia å blokkere diskusjoner om et russisk medlemsskap i Verdens handelsorganisasjon.

- Saakashvili er et amerikansk verktøy. Hvorfor skal vi gi han billig gas etter at han spyttet oss i ansiktet, sa en russisk myndighetsperson i november om den USA-utdannede statsministeren i Georgia, Mikhail Saakashvili, ifølge The Herald.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag