NA24.no

Skeies nye milliardeventyr

Sist oppdatert:
- Herregud, hvorfor har ingen gjort dette før, sier Bjarne Skeie.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

En av Norges rikeste menn er på pengejakt i det som fort kan bli et nytt Sinvest. Gründeren Bjarne Skeie satte i dag i gang en emisjon på 570 millioner kroner. Pareto og DnB Nor er hyret inn for å fikse emisjonen som uansett overtegning vil vare til kommende tirsdagskveld. I emisjonen blir det utstedt 31,1 millioner aksjer til 18,30 kroner stykket.

NA24 - din næringslivsavis

– Vi har blitt veldig godt mottatt, og signalene fra Pareto og DnB Nor Markets er veldig, veldig positive, sier Bjarne Skeie.

- Vi har noen store med, sier tidligere Hydralift-sjef og midlertidig styremedlem i ProdJack, Birger Skeie (Bjarnes firmenning) til NA24. Uten å utdype det ytterligere.

Det nye Skeie-selskapet ProdJack har bestilt to jackup-rigger med opsjon på ytterligere en fra det anerkjente Singapore-verftet Keppel FELS.

– Hvis vi innløser opsjonen på den siste riggen, har vi bestilt rigger for opp mot ti milliarder kroner. Og det på en-to-tre, humrer en godt fornøyd Bjarne Skeie.

LES MER: Her er Skeies storgevinst

Det er den andre av disse jackupene som Skeie nå henter inn penger til. Disse riggene er imidlertid spesielle, ettersom de ved siden av å drille brønner også selv produserer olje. De nye jackupene opererer ned til 130 meters dyp.

Særdeles konkurransedyktige
Maersk er det eneste selskapet som har lignende rigger, men disse skal ha en prislapp som er 100-150 millioner dollar dyrere. ProdJack har også enerett hos Keppel på disse nye riggene frem til 2010. Det ventes også at de daglige driftskostnadene av riggene vil være 25-30 prosent lavere enn hva som er tilfelle for dagens semier. Foruten dette er de nye jackupene mindre væravhengige enn semiene, noe som kan gi dem et konkurransefortrinn på ti prosent bare her.

- Herregud, hvorfor har ingen gjort dette før, sa Bjarne Skeie i etterpåklokskapens lys, da han holdt presentasjonen.

Tunga rett i munnen
Det settes en markedsverdi på Prodjack på 1,26 milliarder kroner. Etter emisjonen skal Skeie og Keppel, som selv har gått inn i prosjektet med ti prosent, ha 55 prosent, mens de nytegnede vil få 45 prosent. Det nye selskapet skal også endre navn av det som kanskje er naturlige årsaker.

- Vi blander av og til navnet med Petrojack selv, sier styreleder Bjarne Skeie.

Mulig milliardeventyr
Det ventes at dagratene på de nye riggene vil ligge mellom 375.000-450.000 dollar. Men den svakeste av disse dagratene ventes det at riggene, som blir levert i 2010, vil gi selskapet et overskudd på 75 millioner dollar fra 2011. ProdJack følger trenden og er registrert på Kypros av skattemessige årsaker.

- Der er det kun ti prosent skatt, sier Birger Skeie.

Med dagens solide oljepris er det mye som tyder på at Skeie nå kan ha startet et nytt Sinvest. Sinvest slet en stund før olje og rigg ble hott, men så gikk selskapet rett til himmels. Etter at selskapets aksjekurs hadde steget til himmels solgte familieeide Skeie Group aksjene til indiske Aban. På dette salget tjente Bjarne Skeie rundt 2,5 milliarder kroner.

Bjarne Skeie og Keppel FELS har til sammen investert 60 millioner dollar i ProdJack. Før emisjonen blir selskapet priset til 110 millioner dollar.

Hjem, så London
Uansett om emisjonen nå er overtegnet, tar Skeie turen til London til mandag for å presentere prosjektet for engelske investorer.

– Dette er viktig markedsføring for prosjektet, også når det gjelder annenhåndsmarkedet, forklarer Skeie.

Riggründeren er i svært godt humør etter den gode mottakelsen i markedet.

– Hva skal du i kveld?

– Nå skal vi bare komme oss hjem. Flytoget har stoppet, og får vi oss ikke en taxi, blir vi sittende på Gardermoen i hele kveld, sier Skeie, uten at det virket som noen demper på humøret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere