*Nettavisen* Økonomi.

Skepsis til kriseplan

Foto: (Scanpix)

USA-børsene faller. Investorer engster seg for at krisepakken ikke vil levere.

23.09.08 21:38

Etter en forsiktig, blå start går det strake veien nedover igjen for børsene i USA.

NA24 - din næringslivsavis

Den tungtveiende næringsindeksen Dow Jones står ved 20-tiden ned 1,43 prosent til 10858,39 poeng. Enda verre står det til med den brede S&P 500-indeksen, som faller 1,59 prosent til 1187,85 poeng. Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen detter på sin side 1,14 prosent til 2154,04 poeng.

Markedets oppmerksomhet er rettet mot de pågående samtalene om redningspakken til den kriserammede finanssektoren, som foregår i den amerikanske kongressen, denne tirsdagen.

- Ikke overbevist over plan
- Investorer er fortsatt uvillige til å ta for store sjanser, selv idet politikerne møtes for å diskutere en foreslått redningsplan. En nagende frykt for hva som kan gå galt tynger også sentimentet, sier Frederic Ruffy, opsjonsstrateg ved WhatsTrading.com, til Marketwatch.

- Det ser ut til at investorer fortsatt ikke er overbevist om at den foreslåtte planen vil hindre fremtidige tap og fallende aksjepriser i finanssektoren, fortsetter Ruffy.

Bankgigant Citigroup leder an fallet blant finansaksjer, ned hele 7,40 prosent

Taler i kongressen
Sentralbanksjef Ben Bernanke advarer nå lovgiverne i USA mot å stanse redningsaksjonen til de amerikanske myndighetene. I en tale til kongressen gjør han det klart at avtalen må gjennomføres for å berolige markedene. Følgene hvis så ikke skjer er alvorlige.

Demokratene og republikanerne har hver sine planer. De førstnevnte krever at det også opprettes støtteordninger for huseiere og at det legges begrensninger på lederlønningene. Republikanerne er ikke trygg på omfanget av planen.

- Handlingene til Kongressen er raskt påkrevd for å stabilisere situasjonen og avverge det som ellers kan bli veldig seriøse konsekvenser for våre finansmarkeder og for vår økonomi, står det i talen til Ben Bernanke, som ble publisert på Federal Reserves hjemmeside tirsdag.

Han legger trykk på at de globale finansmarkedene vil forbli under ekstraordinært stress.

Resesjonsfrykten har igjen kommet snikende inn i tankene til investorene i Europa og Asia. Selv om de amerikanske myndighetene kausjonerer ut bankene er ikke det nok til å få pessimistene til å snu.

- Tilliten er ikke tilbake
- Den tøffe intervensjonen hindret en internasjonal krasj, men alle problemene er ikke løst. Økonomien er fortsatt skjør. De fundamentale problemene som kredittboblen er fortsatt her. Tilliten har ikke kommet tilbake i markedet, uttaler fondsforvalter Matthieu Giuliani i Palatine Asset Management til Bloomberg News.

Redningsplanen som skal hjelpe bankene i USA fra total kollaps har foreløpig ikke fått noen langvarig virkning på utviklingen i aksjemarkedene. Finansminister Henry Paulson vil kjøpe råtne lån for 700 milliarder dollar fra bankene. Dette skal styrke balansen og hindre at flere finansselskaper må ta nye gigantiske tap.

- Liten betydning
- Det som startet i fjor sommer har akselerert og intensivert så mye at vi tror at enhver redningsplan fra myndighetene har liten betydning for å forbedre kjernefundamentene i nær og mellomlang sikt, skriver den anerkjente analytikeren Meredith Whitney i et analysenotat ifølge Dow Jones Newswire.

- Boligprisen er ikke i nærheten av å bunne ut og vi tror det til slutt vil bli minst 25 prosent lavere fra dagens nivåer, sier Whitney.

Hun tror at andelen som eier boliger vil falle til 66 prosent fra toppen på 69 prosent.

Oljen avdempet
Oppgangen i råvaremarkedet har stoppet opp og det gir noe lettelse på Wall Street. Mandag satte oktoberkontraktene på WTI-olje ny historisk oppgang. Kontrakten som løp ut i går steg hele 25 dollar på det meste. Tirsdag har handelen i novemberkontrakten overtatt og den viser en langt mer avdempet utvikling. Frontkontrakten til WTI-oljen omsettes for 108,07 dollar per fat ved halvåttetiden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.