NA24.no

Skeptiske næringslivstopper

sparegris redde sparepengene sparepenger
sparegris redde sparepengene sparepenger Foto: Shutterstock.
Skuddredde bedriftsledere tror at lønnsomheten i egen bedrift vil falle.

Hvert kvartal gjennomfører Perduco, på oppdrag fra Norges Bank, kvartalsvise forventningsundersøkelser i Norge. I undersøkelsene sjekke forventningene om inflasjons-, lønns-, valutakurs- og renteutviklingen blant økonomer i finansnæringen og akademia, representanter fra partene i arbeidslivet, næringslivsledere og husholdninger.

I undersøkelsen for fjerde kvartal kommer det frem at norske næringslivsledere fortsatt er skeptiske til markedet. Over halvparten av bedriftslederne oppgir at lønnsomheten i bedriften er redusert det siste året. I tillegg til dette er det en økning i antallet ledere, fra forrige kvartalsundersøkelse, som tror på redusert lønnsomhet det neste året.

Undersøkelsens lønnsomhetsindeks er falt tilbake fra 11,5 poeng i tredje kvartal til 4,7 poeng i fjerde kvartal.

Tror på renteøkning
Blant husholdningen tror 8 av 10 at rentenivået vil øke i løpet av de neste 12 månedene. Andelen av husholdningene som forventer renteøkning de neste 12 månedene gikk opp fra 73,3 prosent i tredje kvartal til 80,2 prosent i fjerde kvartal 2009.

Andelen som forventer rentefall gikk ned fra 18,2 prosent til 13,0 prosent i samme periode, skriver Norges Bank på sine sider.

Liten endring om inflasjonen
Undersøkelsen viser videre at det er få endringer i folks forventninger til veksten fremover.

Økonomenes forventninger til prisstigningen i løpet av de neste 12 månedene steg fra 2,0 prosent i tredje kvartal til 2,1 prosent i fjerde kvartal 2009, mens forventningene i løpet av de neste to årene sank med 0,1 prosentpoeng i samme periode. Næringslivslederne forventer i 4. kvartal 2009 en generell prisstigning om 12 måneder på 2,4 prosent, dette er en oppjustering på 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal. Om to år forventer de en generell prisstigning på 3,6 prosent, mot 3,5 prosent i forrige kvartal, heter det i Norges Bank-rapporten.

I fjerde kvartal 2009 oppgir husholdningene at forventet prisendring de neste 12 månedene er på 3,5 prosent, mens det tilsvarende tallet i tredje kvartal var 3,1 prosent. Samtidig sier 22,0 prosent av husholdningene at de tror prisene i løpet av de neste 12 månedene vil vokse raskere enn i dag. Det tilsvarende tallet var 15,2 prosent i forrige kvartal, heter det.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere