NA24.no

Skipsreder tviholder på stjålet Munch

Foto: Jan Greve/SCANPIX
Tyske Henry Newman vil ha tilbake et Munch-maleri som ble stjålet under andre verdenskrig, men skipsreder Jacob Stolt-Nielsen ønsker ikke å returnere det.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Henry Newman har funnet ut at Munch-bildet Landskap er hos den norske skipsrederen Jacob Stolt-Nielsen. Men Stolt-Nielsen nekter å gi det tilbake, skriver Dagens Næringsliv.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge avisen, er det første gang en norsk kunstsamler blir avkrevd et maleri i internasjonal toppklasse fordi det ble stjålet under Andre verdenskrig.

- Stolt-Nielsen eier et maleri som er blitt stjålet. Munch-bildet er tyvegods. Han burde gi meg bildet tilbake på moralsk grunnlag. Hvis du er i god tro, beholder du ikke et bilde med en slik fortid. Jeg tror han først og fremst vil ha et godt bilde, sier Newman, til DN. Han vurderer nå rettslige skritt.

Tilbakeføring av kunstverk stjålet under krigen har blitt en stor industri, som inkluderer auksjonshus og advokatfirmaer. Museer over hele verden må nesten hver måned levere tilbake stjålet kunst til sine opprinnelige eiere, ifølge DN.

Newman har allerede fått en ukjent millionsum i erstatning fra museet Metropolitian. Nå ønsker han en lignende ordning med Stolt-Nielsen, men milliardæren vil ikke gi det tilbake.

- Nei, jeg har kjøpt maleriet på ordinær måte, til full markedspris og i god tro for omtrent 25 år siden, skriver Stolt-Nielsen i en epost til DN.

Stolt-Nielsen mener at den norske loven støtter hans side.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere