*Nettavisen* Økonomi.

Skjebnedag for Valla

I tre måneder har de super-hemmelige papirene ligget nedlåst i en skuff. Nå kan de måtte hentes opp.

07.06.07 23:53

Mandag 18. juni skal LO-sekretariatet avgjøre om deres tidligere toppsjef Gerd-Liv Valla får innsyn i dokumentene som felte henne.

- Jeg regner med det, ja. Men sakskartet for neste sekretariatsmøte er ikke skrevet enda, så jeg kan ikke garantere 100 prosent at saken om innsyn kommer opp, sier informasjonssjef Jenny Ann Hammerø i LO til Nettavisen.

Flere andre kilder bekrefter imidlertid overfor Nettavisen at saken helt sikkert kommer opp på det siste sekretariatsmøtet før sommeren.

Nektet
Siden 9. mars har alt underlagsmaterialet til Fougner-rapporten ligget nedlåst hos advokatfirmaet Wiersholm.

LO har nektet å utlevere dokumentene, men Nettavisens avsløringer de siste ukene har ført til sterkt press internt, og nå har ledelsen snudd.

I flere artikler har Nettavisen satt søkelys på hva som skjedde i kulissene i Folkets Hus før og under granskingen av Gerd-Liv Valla. Utro tjenere i juridisk avdeling jobbet på spreng for å bli kvitt sin egen toppleder.

LES MER: Valla kuppet av sine egne

Høyremannen Jan Fougner drev en aktiv kampanje for å bli leder av utvalget som senere felte LO-lederen. Nettavisen har også avslørt Fougners tette bindinger til Vallas motpart – Yssens advokat Ingeborg Moen Borgerud.

LES MER: Vallas bøddel ba om jobben

LES OGSÅ: Valla-motstandere styrte granskingen

Forbundsleder Leif Sande i Industri og Energi er en av dem som krever at Gerd-Liv Valla får innsyn i alle dokumenter fra Fougner-utvalget, slik at hun får mulighet til å kontrollere hva som har skjedd.

- Jeg stiller spørsmålstegn ved om Gerd-Liv Vallas rettssikkerhet har blitt ivaretatt, har Sande tidligere uttalt til Nettavisen.

- Mangler empati
Det er spesielt den meget omstridte rapporten fra de sakkyndige, som blant annet konkluderer med at Valla mangler empati, som Valla og hennes advokat har et sterkt ønske om å få se.

LES MER: Slaktet etter koseprat

Også den hemmeligholdte rapporten fra organisasjonspsykologene i Right Managment er svært sentral.

Right Managment intervjuet 30 LO-ansatte om arbeidsmiljøet i Landsorganisajsonen. HK-klubben i LO har lenge krevd at denne rapporten ikke utleveres til Valla, fordi de LO-ansatte som forklarte seg for utvalget, skal ha blitt lovet anonymitet.

Dette skal imidlertid ikke være noe problem. Etter det Nettavisen får opplyst, inneholder verken Right Managment-rapporten eller de sakkyndiges rapport et eneste navn på LO-ansatte.

- Må levere tilbake
Internt i LO skal det nå jobbes aktivt for å få til et kompromiss i LO-sekretariatet den 18. juni. Kompromisset skal gå ut på at underlagsmaterialet ikke utleveres, men at Gerd-Liv Valla og hennes advokat Harald Stabell får dokumentene til gjennomlesning, mot at de må levere alt tilbake.

Et slikt kompromiss vil ikke Vallas advokat, Harald Stabell, godta.

- Vårt krav er dokumentinnsyn gjennom utlevering av alt skriftlig materiale utvalget har bygget sin avgjørelse på. Dette gjelder også eventuelle avtaler som måtte være gjort innad i LO, eller fra deler av LO med utvalget, sier Stabell til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.