NA24.no

Skjebnemøte for Valla

Sist oppdatert:
LO-toppene møttes nok en gang for å diskutere skandalen rundt Gerd-Liv Valla.

TV 2 Sumo:Oppvaskmøte i LO

LO-sekretariatet hadde møte i Folkets hus i Oslo mandag ettermiddag. Sekretariatet består av LOs ledelse og alle forbundslederne i LO.

NA24 - din næringslivsavis

Før helgen kalte LO-lederen inn til pressekonferanse for å gå offentlig kanossagang og forsøke seg på en unnskyldning til tidligere leder av internasjonal avdeling, Ingunn Yssen.

Unnskyldningen ble avfeid, og Gerd-Liv Valla rotet seg mer bort da hun viftet med en konvolutt som angivelig skulle bevise at hun hadde koblet inn Thorbjørn Jagland i tidligere statssekretær Berit Reiss-Andersen avgang fra Justisdepartementet.

Krav fra grasrota
Over helgen har saken blitt enda mer komplisert, etter at en rekke lokale forbundsledere i mektige Fellesforbundet, som organiserer medlemmer i privat sektor, rasler med sablene og krever at LO ordner opp. Dagbladet har snakket med en rekke lokale Fellesforbundet-tillitsvalgte som ikke er fornøyde.

- Personlig synes jeg det var en lite troverdig unnskyldning hun kom med på fredag, og jeg mener at hun nå bør ta seg en pustepause. LO må nå bygge opp igjen troverdigheten, og det er ikke hun i stand til å gjøre, sier Jan Erik Arnøy, leder av Fellesforbundet i Vallas hjemdistrikt Helgeland.

Han får følge av flere andre.

Indikasjon på uro
Sten Ingebrigtsen, distriktssekretær for Fellesforbundet i Troms/Finnmark hadde forventet en uforbeholden beklagelse, Steinar Krogstad, hovedtillitsvalgt i Veidekke mener det er sterk irritasjon over hvordan hun har håndtert saken. Han forutsetter at LO ordner opp i denne uken.

- Dette er en alvorlig indikasjon på uro i LO. Det er svært uheldig at det reises tvil om Valla bør fortsette. Det kan vi ikke leve med lenge, sier leder i Fellesforbundet, Kjell Bjørndalen til Dagbladet.

Terje Eriksen, leder i stein- jord- og cementarbeiderforeningen i Trondheim, mener at Valla har håndtert saken svært dårlig og skadet LO.

- Det er for tidlig å si om hun bør fortsette, sier han.

LO ikke moderne
Politisk analytiker Aslak Bonde mener Valla ikke ville hatt den minste mulighet til å fortsette i en topp-posisjon i regjering eller et parti, eller som leder i en moderne bedrift eller organisasjon.

Men LO er ingen spesielt moderne organisasjon, skriver han i en kommentar på politiskanalyse.no. Bonde viser til at det er en sammenslutning av en rekke fagforbund og hvor makten er fordelt og balansert mellom alle LOs forbund.

- Gerd-Liv Valla er ikke først og fremst LO-leder på grunn av sin personlighet, men fordi det var hun som ble kjørt frem som kandidat av de offentlige ansatte da Yngve Hågensen ga seg, skriver Bonde.

Maktkamp i LO
- I utgangspunktet tror jeg ikke at hun kommer til å trekke seg. Det er ikke utelukket, men det er lite sannsynlig, sier Bonde til NA24.

Fagforbundet organiserer offentlig ansatte, og er LOs største forbund. Bonde skriver at dersom Valla blir tvunget til å trekke seg, er det også en maktbalanse mellom de ulike forbund og krefter i LO som blir forrykket. Det kan bety at Fagforbundet vil kunne komme tilbake med nye maktkrav i neste omgang.

- Det kan rett og slett være i alles interesse at balansen holdes, skriver han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere